Sikerlista 2016 – Hat kiemelt könyv, ami meghatározta a tavalyi évet

A 2016-os év ismételten nagyon színesre sikeredett a sikerlistás könyvek tekintetében. Voltak nagy meglepetések, váratlan sikerek és visszatérések. Nagyon sok jó könyvet adtak ki a kiadók. Nehéz is lenne mindet felsorolni. Pár kedvencet biztos ki fogok majd külön emelni, de most nézzük mely könyvek voltak a kiemelt megjelenések a szememben.

Amire senki nem számított 

Az idei év legváratlanabb sikere a Maxim Kiadó nevéhez köthető. A Nyírd ki ezt a naplót minden várakozást felülmúlt. Külön érdekessége, hogy az eredeti kiadás már 2007-ben megjelent. Itthon nyár végén került a boltokba, és egyúttal a sikerlisták élére is, ahol azóta bérelt helye van az első tízben. A létjogosultsága eléggé vitatott egyébként. Sokan úgy gondolják, a gyerekeket rosszra neveli. A könyv utasításainak nincs értelme. Miért jó összeszurkálni a lapokat, leönteni különböző folyadékkal? Ezért minek egyáltalán pénzt kiadni? Az emberek másik fele pedig pont azt vallja, a feladatok kreatív megoldása fejleszti a gondolatvilágot, kreativitást. Megvallom, sokáig én se láttam a könyv értelmét, de aztán megleptem vele az unokahúgomat. Meglepetésemre nem tette tönkre, újraértelmezte a feladatokat. Rajzolt, színezett, ragasztott. Együtt követtük figyelemmel az üres lapok átalakulását. Ha pedig ez miatt beteszik a fiatalok a lábukat egy könyvesboltba, már megérte. 

Rajongóknak kötelező

Az év másik sikerkönyve a Harry Potter és az elátkozott gyermek voltA hivatalos nyolcadik rész nem tipikus regény. Az alaptörténet után hosszú évekkel játszódó cselekmény egy színházi darab szövegkönyve tulajdonképpen. Ennek ellenére természetesen a rajongók világszerte megrohamozták a könyvesboltokat. Egyébként jó hír, az új kötettel egyidejűleg az Animus Kiadó kiadta a teljes sorozatot puhakötésben, az eredeti borítókhoz igazodva. 

15909463 10210866591236546 672353109 n

Bérelt hely

Van egy könyv, ami ha jól emlékszem, valamikor 2015 tavaszán jelent meg. Abban az évben állandó szereplője volt a sikerlistáknak. Eljött az új év, új könyvekkel. De a könyv maradt a listákon. Ingadozott ugyan, sokszor volt első, de volt, hogy csak a tizedik hely környékén állt. Idén lesz tíz kerek éve, hogy könyvekkel foglalkozom. Nem emlékszem volt –e valaha is ilyen erős könyv. Mármint ami ennyire hosszan tartotta a helyét. S hogy melyik könyvről van szó? A lány a vonaton. Érdekes lenne több szakmabelit megkérdezni, vajon minek köszönhető ez a nagy siker. Jó volt a marketing? Az első domestic thriller lenne? Valóban annyira zseniális a történet? Ígérem, egyszer ki fogom deríteni. 

További sikerkönyvek 

Több év kihagyás után új könyvvel jelentkezett Kepes András. Világkép című kötete kitekintést nyújt a világra. Különböző szokások, élet, halál, szerelem, család és hit. Válaszok nincsenek, csak meglátások a fenti témák körül. Év vége fele jelent meg, egyértelmű volt a siker. Ideális karácsonyi ajándék volt. Illetve van egy korosztály, aki a régi időszaktól kezdődöen, mind a mai napig figyelemmel kíséri a szerző munkáit.  

Az Ünnepi Könyvhétre jelent meg Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója, amiben az író a betegségéről mesél őszintén, nyíltan. Megrázó olvasmány, deérdemes elolvasni, beszélni róla. Szomorú aprópója a megjelenésnek, az író egy hónappal később bekövetkezett halála. Egyéniséggel lettünk szegényebbek. De a művei szerencsére fennamradnak még hosszú ideig.  

Az Alkonyat sorozat pár évvel ezelőtt hatalmas siker volt. Fiatalok és felnőttek millió lettek a vámpír-ember szerelem rajongói. A sorozat utolsó kötete hét éve jelent meg. Az írónő azonban nem állt meg. Idén itthon is megjelent a legújabb könyve, A Vegyész. A mozgalmakban bővelkedő thriller ismét megmutatja miért napjaink egyik legnépszerűbb írója.