Mike Greenberg: Amit csak akarsz

B1081446Amikor Fejős Évát kérdeztem az Erawan kiadóról, és arról, milyen stílusú könyveket szeretne kiadni, a következő választ kaptam:

„Azt tudom mondani, hogy csak olyan regényeket jelentetek meg, amelyeket én, mint olvasó szívesen olvastam és olvasnék. Persze ne úgy képzeld el, hogy sok címmel fogok kijönni, inkább csak néhány „csemegével”; ez egy ici-pici könyvkiadó, ahol abban nem ismerek kompromisszumot, hogy csakis olyan regényeket adok ki, amelyek engem megérintettek, nekem tetszenek.

Most már az ügynökségektől is egyre több külföldi kéziratot kapok, de alapelvem, hogy amelyik regényt le tudom tenni napokra, azt nem fogom kiadni – csak azt, ami annyira „behúz”, hogy késő éjjelig – amíg az álmosságtól ki nem esik az iPad a kezemből – olvasom, mert letehetetlen számomra.” (teljes beszélgetésért kattints ide)

Körülbelül egy hete kezembe is került az első Erawan-os könyv, Fejős Éva könyvtárából. Mike Greenberg, Amit csak akarsz.

Látszólag nem látok semmi különbséget egy átlagos, romantikus, nőknek, nőkről szóló könyv és Greenberg könyve között. Három különböző nő története elevenedik meg előttünk. Az egyik a boldog anyuka, remek férjjel. A másik egy sikeres, ám egyedülálló üzletasszony. A harmadik pedig egy fiatal, friss feleség. Nem ismerik egymást, mindannyian élik a saját kis életüket. A könyv fele erről szól. Abszolút könnyedség.

Ám a könyv második felénél történik valami. Hármuk története egy szerencsétlen esemény okán összefonódik. Az eddig ismeretlenek ismerősök, barátok lesznek. Átértékelődnek a korábbi kapcsolatok, a korábbi hozzáállások teljesen átalakulnak. Átélünk valamit, ami sajnos bármikor, bárkivel előfordulhat. A megijedésen, félelmen túl azonban észrevehetjük azokat a dolgokat, amiket eddig nem értékeltünk annyira. Megmutatja nekünk, hogy legyen bármilyen kilátástalan is a helyzet, mindig van esély arra, a dolgok jobbra fordulnak.

A kezdeti fenntartásom, miszerint egy tipikus női olvasmány, a könyv végére teljesen összeomlott. A szerző, rendkívül személyes töltetű regénye sokak számára hozhat válaszokat.

Minden attól függ mit akarsz.

Mike Greenberg: Amit csak akarsz – Erawan Kiadó 2013.