Apró részletekben – Noah Hawley: Zuhanás előtt

A 21. Század Kiadó a Lány a vonaton című regényével indította útjára krimi, thriller könyvsorozatát. A nagyobb méretű, keménytáblás könyvek megjelenésükkel is igényességet sugároznak. Az Özvegy után, a sorozat harmadikként megjelent könyvét olvastam.

Noah Hawley: Zuhanás előtt

Egy ködös nyári éjszakán magánrepülőgép száll fel az Egyesült Államok keleti partvidékéhez tartozó Marthas Vineyard-szigetről New York felé, fedélzetén tizenegy utassal. Tízen a felső tízezer tagjai, a tizenegyedik egy nem túl jelentős festő. Tizenhat perccel az indulás után a gép az óceánba zuhan. A katasztrófát ketten élik túl: Scott Burroughs, a festő és a gépen utazó médiamogul négyéves kisfia. Burroughsnak sikerül a lehetetlen: partra úszik a gyerekkel. Ott aztán belekerül a nyomozás és a médiahisztéria kettős forgatagába. De vajon véletlenül zuhant-e le a gép? Vagy a befolyásos embereket szándékosan gyilkolta meg valaki?

Nagy elvárások

A könyvnek úgy álltam neki, biztos zseniális lesz. Hatalmas elvárásokat támasztottam. Szeretni, imádni akartam. Nyilván ehhez hozzájárult az is, hogy előzetesen nagyon sok jót hallottam a regényről.

De valamilyen szinten mégis csalódnom kellett. Nagyon hamar eljutottam a könyvnek a negyedéig. Kíváncsivá tett a szerző már rögtön az elején, vajon mi történt, mi a rejtély? Szívtam magamba a rengeteg információt. De ahogy haladtam tovább, ezek az információk kezdtek túlságosan sokasodni. Olyan dolgokat olvastam amire nem voltam kíváncsi, nem kötött le. Ezáltal pedig kizökkentem abból az ütemből, abból a lendületből, ami az elején magával ragadt. Persze kellenek a háttértörténetek, a karaktereket is meg kell ismerni. Csak nem mindegy, ebbe milyen mértékig megyünk bele.  Az aprólékossága mellett szerencsére volt egy-kettő feszültség okozó momentum is. Ez azért kiegészítette a lassúbb haladást. És továbbra is arra voltam kíváncsi, tényleg, mi történt? Olyan érzésem volt, mintha naponta nézném a híradásokat egy lezuhant repülőgépről. Amikor próbálják összerakni a kirakós darabkáit, különböző hatóságok vizsgálódnak hogy kiderítsék mi történt.

„Mindenki származik valahonnét. Mindannyiunknak megvan a maga sztorija, életünk kanyargó vonalakon bontakozik ki, amelyek a legváratlanabb módon keresztezik egymást.„

Kinek ajánlom?

Annak ellenére, hogy számomra nem váltotta be a remélteket, ajánlom olvasásra. Leginkább azoknak, akik szeretik a részletes, aprólékos leírásokat, a lassabb haladású történeteket és szeretik kielemezni az eseményeket. Továbbá a több nézőpontból megírt könyvek kedvelőinek.  Társadalomkritika, dráma, az amerikai világ bemutatása. Nem igazán thriller és nem is krimi.

21.Század Kiadó, 2016