Banksy: Ember a fal mögött

banksy-300x400A graffiti kapcsán nagyon sok mindenkinek a falfirka kifejezés jut eszébe elsőként. Azok a falfirkák, amik többnyire aluljárók, esetleg vonatok falain virítanak, nem feltétlen ízléses formában. Nagyon sokan elítélik a készítőiket, vandáloknak tekintik őket, akik nem kevés kárt okoznak a „művükkel”. Ezzel egyet kell értenem egy bizonyos szinten, ugyanakkor el kell ismerni, vannak kivételek. Vannak olyan graffiti művészek, akik olyan zseniális kreativitással rendelkeznek, ami előtt csak meghajolni lehet.

A legismertebb ilyen művész Banksy. Csak ennyit tudni róla. A rendes nevét nem sokan ismerik, és ő maga sem fedi fel a kilétét. Kezdetben ő is egyszerű kis graffitisként kezdte. Napjainkban azonban rekordösszegekért kelnek el munkái, ha pedig valami új dolog bukkan fel, az hatalmas érdeklődésnek örvend.

A képeit személy szerint nagyon szeretem. Maga a technika, a kivitelezés, és mondanivalója is olyan lenyűgöző, hogy már azok miatt is megéri utánanézni pár képnek. Szinte megszólalnak a képei. A HVG Könyvek jóvoltából most egy kicsit jobban sikerült megismernem a művészt. Banksy: Ember a fal mögött címmel jelentettek meg róla egy könyvet, ami eléggé részletes ugyan, de mégsem egy hivatalos életrajz. Nagyon sok olyan információt tudhatunk meg a fenti alkotóról, amit nem is gondoltunk volna. Merész múzeumi akciók, titkos rendezvények és a talán megtudhatjuk, mi motiválja őt. Megismerhetjük az önmagával és a tárdalommal szemben is igencsak kritikus embert. Izgalmas, titokzatos és közeli. Vajon hogyan lehet igazán sikeres és elismert valaki úgy, hogy kerüli a nyilvánosságot?

banksb

Mindenkinek javasolni tudom a könyvet és Banksy művészetét. Átfogó képet kapunk egy művészet előretöréséről, egy jelenségről, és a titokhoz is sokkal közelebb kerülhetünk. Kicsoda valóján Banksy?

Olvass bele itt!

Will Ellsworth-Jones: Banksy: Ember a fal mögött – HVG Könyvek 2014.