Charles Bukowski

Charles Bukowski (1920–1994) egy kicsit „kilóg” a huszadik század amerikai irodalmából. Versei alapján a beatköltők közé sorolták, de ő soha nem volt harcias. Önéletrajzi ihletésű regényeiben, amelyeknek főszereplője alteregója, Henry Chinaski, nagyrészt az amerikai társadalom lecsúszott figuráiról írt, nyersen, őszintén, húsbavágó humorral és bölcsességgel. Alkoholista, napról napra élő, kompromisszumokat nem ismerő életmódja miatt sokan rajongtak – és rajonganak – érte, de ő köszönte, nem kért belőle, sőt, ha lehetett, kerülte a rajongóit (kivéve, ha azok nők voltak), az embereket és főleg az írókat. Charles Bukowskinak mára világszerte kultusza lett, beleértve Magyarországot is.

bukowski-c-1981-by-mark-hanauerÉn már nagyon régóta terveztem, hogy megismerkedem a könyveivel, mert szinte csak jó hallottam róluk a baráti körömben. Plusz a moly.hu oldalon is elég pozitívak voltak a visszajelzések. A legnagyobb problémám annyi volt, nem sikerült eldöntenem, melyikkel  kezdjem. De szerencsére más megoldotta helyettem. A nemrég alakult Trubadúr Kiadó két könyvet is kiadott a szerzőtől. Az egyik, az első regénye, a Posta, a másik pedig az eddig kiadatlan Vegyes felvágott.


B1084403Posta
A Posta Charles Bukowski első regénye, amit állítólag három hét alatt írt. A mű antihőse, Henry Chinaski „tévedésből” helyezkedik el a postánál, ahol permanens másnaposságtól szenvedve, kora reggel szortírozza és kézbesíti a leveleket, közben kölcsönösen alázzák egymást főnökeivel, az utcán nők és kutyák rontanak rá, szóval semmi izgalom, csak maga az élet… Önéletrajzi regény, hiszen a szerző valóban hosszú éveken át dolgozott a postánál, azonban egy kis kiadó vezetője havi száz dollár jövedelmet ígért neki egész hátralévő életére, ha otthagyja ezt a munkát, és minden idejét az írásnak szenteli. Bukowski szerencsére elfogadta az ajánlatot…

Egyszerűen zseniális volt. Az egész könyv hangulata, története magával ragadt. A szókimondó stílus és az élethez való hozzáállás tetszett. Semmi sallang és körülírt finomkodás. Maga a valóság. Nagyon sok dolog volt, amire azt mondtam, igen, teljesen igaza van. Legyünk lazák, ne stresszeljünk feleslegesen. És az is biztos, másként fogok nézni ezek után a postásokra.

Vegyes felvágott
A Vegyes felvágott Charles Bukowski életének utolsó évtizedében született novelláinak és verseinek gyűjteménye. A mű hozza a Bukowskitól megszokott, egyszerre megrázó, tragikus és vulgáris, egyszerre gyönyörű, lesújtó és felemelő, egyszerre életunt és életigenlő hangnemet, illetve a tőle megszokott stílust és minőséget. De nemcsak ezért ünneplendő, hanem azért is, mert nagyobbrészt versek szerepelnek benne, amiből Magyarországon eddig kevés jelent meg, és így elkezdhetünk ismerkedni Bukowskival, a költővel is.

Hasonlóan a Postához, itt is a szabadosságot, a könnyedséget hangsúlyozza a szerző. Élni kell, nem parázni. Ivászat, lóversenyek, és az írás. Dacoljunk a megrögződések és a sablonok ellen. Senkinek nem szereti őket igazán, senkinek nincs rájuk szüksége. A versek abszolút vittek mindent. A novellák sem voltak rosszak, de most kicsit eltörpültek.

“a furcsák közt a legjobbak

ritkán látni őket
mert ahol tömeg van
ők ott
nincsenek.

a furcsa figurák, akik
kevesen vannak
de tőlük származik
az a kevés
jó festmény
az a kevés
jó szimfónia
az a kevés jó könyv
és egyéb mű.

a furcsák közt
a legjobbaktól
pedig talán
semmi.”

Charles Bukowski bekerült a kedvenc íróim körébe. Ahogy olvastam, többször eszembe jutott, mennyire jó lett volna leülni az öreggel egyet iszogatni és filozofálni, és csak lenni. Ajánlom őt a fiataloknak, időseknek egyaránt. Mikor azt érezzük minden kicsit sok, mikor legszívesebben bemutatnánk a világnak, olvassunk Bukowskit. Biztos meg fogunk nyugodni, és kevésbé fogunk aggódni.

Charles Bukowski: Posta , Vegyes felvágott – Trubadúr Kiadó 2013. 

“Charles Bukowski” bejegyzéshez 1 hozzászólás

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.