Géczi János: A Bunkerrajzoló – Likó Marcell-élettörténet-rekonstrukció

Nincs semmi baj, csak a fejemben nem szűnik a monoton zaj. Lehetek én is az egyetlen. Sárga zsiguli.

Ismerősen hangzik? Aki szereti a hazai zenét, azoknak minden bizonnyal. A Vad Fruttik együttes nagy sikerű slágerei. Én nagyon szeretem a dalaikat. Most azonban egy kicsit közelebb is kerülhettem hozzájuk, hiszen megjelent egy könyv az énekesről, Likó Marcellről, ami által sok minden más értelmet nyer. A dalszövegek más megvilágításba kerülnek.

Géczi János: A Bunkerrajzoló – Likó Marcell-élettörténet-rekonstrukció

Szétesik – helyreáll. Két egészen különleges szellem találkozik ebben a könyvben. Géczi János József Attila-díjas író, a máig legendás Vadnarancsok szerzője most a Vad Fruttik énekesének élettörténetét rakja újra, építi fel – darabokból, emléktöredékekből, szorongások és tripek elképesztően izgalmas sorozatából.
A Bunkerrajzoló nem Likó Marcell életrajza. Inkább egy fiatal fiú története, aki elmerül a reménytelenségben. A kábítószerek és a céltalanság örvénye mélyre sodorja, ám sorsa az, hogy megkapaszkodjon mégis, és lépjen mindig feljebb.
A Bunkerrajzoló azt mutatja meg, tűélesen, hogy Marci a Géczi Jánossal folytatott beszélgetésekben hogyan éli meg, milyennek látja a múltját. Élet a halál előtt. Hol komikus, hol nagyon is drámai hangon – de elejétől a végéig az őszinte feltárulkozás átütő erejével.

DSC02750b

Egy remek ívű, kerek egész élet rajzolódik ki az olvasók előtt. Egy érdekes, sokszor brutálisan ható élet. Nem könnyű gyerekkortól, egészen a főiskolás évekig. A szavak, mondatok súlya rávetül az olvasóra, és talán nehézkesen haladhat vele emiatt. Hiszen az egyik pillanatban még mosolygunk, aztán csak nézünk ki a fejünkből, hogy most akkor mi van?! Családi kapcsolatok, barátok, drog, nők, fiatalság. Generációs regény, ezért nem csak a zenekar rajongói, hanem bárki, kortól, és nemtől független olvashatja.

„A zene által egy sajátos létezési formába kerülök. Zene közben az agyamnak nem azt a részét használom, amit egyébként szoktam, hanem az érzés, az érzékelés és a gondolkodás határfelületén vagyok. Olyan világ vesz ilyenkor körül, amely óv és elzár a távoli eseményektől. És ennek nincs ahhoz köze, hogy fellépéskor ráiszom, mindegy, hogy mit, sört, bort vagy pálinkát, fellépés közben kell az energia is, és a pici kábulat is, függetlenül attól, hogy lakodalmas zenét csinálok vagy rockot.”

Nekem nagyon tetszett ez a fajta felépítettség, ez a stílus. Mindig örömmel veszek a kezembe olyan könyvet, ami valami plusz információt ad nekem, egy engem érdeklő témában. Ez esetben a Vad Fruttik zenekar. A könyv megtaníthat arra, igenis minden helyzetből fel lehet állni. Sőt, a rossz dolgokat az előnyünkre is fordíthatjuk, hogy előrelépjünk, és kedvező fordulatot vehessen életünk.

Egy zenész, egy életrajz, egy korrajz. A bunkerrajzoló.

Athenaeum Kiadó, 2015