Feldmár András: Credo

Fejből már nem is tudom hányszor írtam Feldmár András könyveiről, személyéről. Sokan talán tudjátok, nekem nagy kedvencem. Legújabb könyve kicsit más, mint a többi, de nekem mégis ugyanaz. Vagy mégsem?

Életrajz röviden

Feldmár András Kanadában élő, magyar származású matematikus, pszichológus, pszichoterapeuta. 1956-ban, tizenhat évesen vándorolt ki Kanadába, saját bevallása szerint elsősorban családi okokból. Matematikusként végzett Kanadában, majd hamarosan a filozófia és pszichológia felé fordult. Tanulmányai befejeztével, 1969-től klinikai pszichológusként dolgozott Vancouverben, ahol 1974-ben megismerkedett Ronald David Lainggel. Ez a találkozás egy életre meghatározta Feldmár tudományos munkásságát, szakmai felfogását, a világhoz és hivatásához való viszonyát.

1975-ben visszatért Kanadába, magánpraxist indított, és figyelemre méltó eredményeket ért el pszichotikus betegek terápiájával. Feldmár a mai napig aktívan dolgozik terapeutaként. Előadásokat és workshopokat tart Kanadában, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia több városában, valamint hazánkban is. 2006-ban jött létre a Feldmár András nevét viselő szellemi műhely, a Feldmár Intézet. (forrás:wikipedia)

Feldmár András: Credo

A Credo nem önéletrajz, noha életrajzi elemek vannak benne. Azt remélem, hogy aki elolvassa, megérez valamit, belelát egy-egy kinagyított pillanaton keresztül abba, miért gondolkodom úgy, ahogy, mit éltem át, milyen élményeim voltak, mit láttam, hallottam, olvastam, min csodálkoztam, ámultam, min sírtam és min röhögtem, milyen tekergő utakon jártam, míg ideérkeztem, ahol most vagyok. Nem akarok senkit meggyőzni semmiről, csak leírok ezt-azt, amire én rátaláltam.

Ez a könyv bátor vállalkozás. Remélhetőleg az én bátorságom vagy vakmerőségem másokat is inspirálni fog arra, hogy leírják a legjobb tudásuk szerint, mit hisznek, milyen fényes csillag vezérletével élik az életüket, folytatják a praxisukat.

„Nemrég az egyik előadásom után megkérdeztek egy fiatal hallgatót, aki akkor hallott először beszélni, hogy mi a véleménye, hogy tetszett neki az előadásom. Ő meglepő módon és viccesen stand-up-filozófusnak nevezett, ami nagyon elgondolkodtatott és fellelkesített, motivált. A véleménye végső csapást mért arra a fiatalkori ambíciómra, hogy tudást adjak át. Így 70 évesen elkezdtem új karrieremet mint performanszművész.”

Miért szeretem?

Amikor ajánlani vagy mesélni kell arról, miért tetszik amit képvisel, a következőket szoktam mondani. Nyitott, modern szemlélet. Nem akarja megmondani mi a helyes. A felvilágosult gondolatok irányt mutatnak és olykor nyersen is, de képesek felrázni minket. Szeretem, hogy nincsenek korlátok és szűklátókörűség ha őt olvasom. Hihetetlen elme. Élmény volt számomra egyszer skype-olni vele és abból készíteni interjút. Mindig feltöltenek a sorai. Legyen szó bármelyik könyvéről.

Kinek ajánlom?

A Credo nem az a könyv amit eddig megszoktam tőle. De mint nagy olvasója, most már ideje volt annak, megtudjam, mi honnan ered, miért gondolja azt, amit. Milyen volt az élete, pályája kezdeti szakasza. Őszinte napló, amely a régóta felmerülő kérdéseimre is választ ad. Egy időutazásban, egy élet, lelki fejlődésben vettem részt. Hogy született meg az igazi, mostani Feldmár András. Ajánlom őt rajongóknak, nem rajongóknak egyaránt. Rajongóként kötelező darabja kell legyen házi könyvtárunknak. Ha pedig félünk tőle olvasni, nem vagyunk benne biztosak nekünk való, vagy meg akarjuk érteni mit, miért képvisel, akkor azért olvassuk el. Nem könnyű könyv, odafigyelést igényel, de megéri kitartani.

HVG Könyvek, 2017