Feldmár András: Hogyan lesz a gyerekből felnőtt?

hogyanleszagyerekbol B1-450x600A gyermekvállalás, gyermeknevelés mindig egy olyan téma volt, ami igen csak megosztotta az embereket. Vannak, akik a régi hagyományokat, vannak, akik az új megközelítéseket helyezik előtérbe. Így, és így kell gyereket nevelni, tanítani. Erről az örökös vitatémáról írt legújabb könyvében Feldmár András.

Hogyan lesz a gyerekből felnőtt? Már maga a cím is kérdéseket vet fel számomra. Ki számít egyáltalán felnőttnek? Mikortól lehet azt mondani, Te már felnőtt vagy! Lehet egyáltalán biztonsággal kijelenteni? Aztán azon kezdtem el gondolkodni, vajon az én életemre milyen szinten lesz igaz, amit olvasni fogok. Vajon megtalálom magamat, szüleimet a könyvben?

Bátran álltam neki az olvasásnak, mert ahogy korábban, ezúttal is bíztam abban, Feldmár András rávilágít sok olyan kérdés megoldására ami jelen van életünkben.

A könyv három fő részre osztható:

Csecsemőből gyermek
Magzat és anya kapcsolata. Mi mindent látnak a kisgyermekek. Hogyan kerüljük el, hogy megszégyenítsük őket. Sokszor nem akarjuk átadni gyermekeinek azt a mintát, amit mi kaptunk szüleinktől. De mégis erősen utat tőr magának, úgy viselkedünk, ahogy nem is szeretnénk valójában. Ezt hogyan tudjuk érzékelni, hogyan tudunk tenni ellene?

Kamaszok és szülők
Azt mondják, az egyik legnehezebb időszak a kamaszkor. A kamaszok kockázatosan élnek. Nem alakult ki még bennük a kellő óvatosság. Kiléptek a gyerek státuszból, de nem lehet rájuk azt mondani, felelős felnőttek. Vajon hogyan érdemes velük foglalkozni? Féltsük őket, tiltsunk meg mindent amit mi károsnak, veszélyesnek gondolunk? Vagy hagyjuk őket tapasztalni? De mi van, ha történik valami? Akkor hogyan éljünk a bűntudattal?

Gyerekből felnőtt
Mi a felnőttség tulajdonképpen? Felnőtt férfiak, felnőtt nők. Családok, párok. Minden esetben olyan felnőttek leszünk mint amilyenek a szüleink voltak? Mit hozunk az alapokból? Mi köze mindennek a felelősség, és kötelességvállaláshoz?

Mindhárom téma tartalmaz nagy igazságokat és jó gondolatokat. De legalább annyi kétely is felmerül az emberben. Pont ez miatt is szeretem Feldmár könyveit. Nem parancsol rá az emberre, hanem sokkal inkább gondolkozásra készteti. Mérlegeljük az olvasottakat és megmarad nekünk a lehetőség, hogy levonjuk a konzekvenciákat. Tetszik a sajátságos szemlélete, látásmódja.

Az új kiadásokban még kifejezetten tetszik, hogy a fejezetek végén találhat az ember pár kérdést, ami a témához illik. Sokszor a saját kérdéseimre leltem.

Végezetül pedig egy kedvenc rész:

bfeld

Feldmár András: Hogyan lesz a gyerekből felnőtt? – HVG Könyvek, 2014