Kipróbáltam a felnőtt színezőt!

Felnőtt színező. Ma már fogalommá vált, és talán nincs olyan ember, aki ne hallott volna róla. Szépen lassan elindult itthon is sikerlistákat hódító útjára. Az emberek viszik, mint a cukrot, a kiadók pedig nem győzik a változatosabbnál változatosabb kiadványaikat elérhetővé tenni az olvasók számára.

Előzmények

Minden bizonnyal a téma éllovasa, mondhatjuk úgy, a felnőtt színezés nagyasszonya, Johanna Basford. A Titkos kert című könyve indította el az egészet. Külön érdekessége a dolognak, hogy már 2013-ban megjelent, de kellett két év a sikerhez, ahhoz, hogy közel két millió példányban vegyék meg a színezőjét.

Itthon júniusban vált elérhető az olvasók számára. Pillanatok alatt elkapkodták az első kiadást, ezzel is bebiztosítva őt az összes könyváruház sikerlistájának elejére. Aztán sorban jelentek meg a különböző témájú színezők. Állatos, mandalás, Trónok harca, Harry Potter és a még számtalan verzió.

DSC03235bElső találkozás

Mikor kezembe fogtam egyik másik kiadást, azon gondolkodtam, ehhez kinek van türelme, ideje? Láthatólag nagyon sokáig tart egy-egy aprólékos rajz kiszínezése. Nekem nem lenne idegzetem. Így ezt valószínű nem is nekem találták ki.

Aztán Fejős Évától megkaptam a saját, Utazz velem című színezőjét. Szerencsém volt, mert a többi hasonló színezőtől eltérően, ebben van szöveg is. Első körben tehát ezeket olvasgattam. A színezéshez végül a kilencéves unokahúgom kellett. Együtt színeztünk. Remek közös program volt.

Próbáljuk egyedül

Ezután kicsit belevetettem magam a munkába. Önálló színezésbe kezdtem. A fenti könyvből és egy másik színezőből (Millie Marotta: Káprázatos trópusok) is több motívumot kiszíneztem. Tudni akartam, tényleg van stresszoldó, nyugtató hatása?

Pro és kontra

A legfontosabb észrevételem, rettentően kellett összpontosítanom. Maradjak vonalon belül, találjam el a megfelelő színeket. Nem tudtam csak úgy, bumm bele módon nekiesni. Ám a kezdeti bizonytalanság hamar eltűnt. Teljesen kikapcsoltam, átadtam magam a rajznak. Végén azt vettem észre, jó pár órát foglalkoztam vele. Mintha teljesen megszűnt volna körülöttem minden. Nem érdekelt, hogy milyen lett. Én csináltam, olyan lett amilyen. De azért öröm volt nézni a kész alkotást. Az már más, hogy nekem utána egy ideig pihentetnem kellett a csuklómat, elgémberedett ujjaimat. S talán még a nyakam is kicsit beállt.

Összességben

Jó dolognak tartom a felnőtt színezést. Képes az embert kikapcsolni, megnyugtatni. Fejleszti a kreativitást, a türelmet és az összpontosítást. Egy-egy alkotás elkészülte után, sikerélményünk lehet, ami köztudottan növeli a boldogsághormonunkat. Egy próbát mindenképpen megér. Ha bizonytalanok vagyunk, keressünk a neten egy mintát próbaként. Ha jól eső érzéssel tölt el, akkor irány a legközelebbi könyvesbolt, szerezzük be a számunkra legszimpatikusabb színezőt.