Gerencsér János: Kósza utak legendája – Kalászkirály

A következő ajánlóban szereplő könyv egy kicsit olyan, mintha árva lenne. Az írója nem sokkal azután, hogy a könyve nyomdába került, elhunyt. Nem érhette meg a megjelenést, az olvasókkal való találkozást. Pedig igazán egyedi történetet alkotott.  

Gerencsér János: Kósza utak legendája – Kalászkirály

Az Úr 1151. évében, egy képzeletbeli világban két királyi sarj, egy fiatal hercegnő és egy ifjú lovagkirály menekül üldözői elől. Eime, Ektíria birodalmának volt úrnője a testőrével bujdosik, míg a trónról őt letaszító Aceras király, aki immár maga is trónfosztott lett, koldusgúnyában vegyül el alattvalói között. Ellenségek ők, sorsuk mégis összefonódik, miközben földönfutóként a szabadságukért küzdve, lassan felnőtté válva nemcsak saját magukat ismerik meg egyre jobban, hanem népük akaratát is. Ám ezalatt a kegyetlen háborúskodások, öldöklő hatalmi harcok világát éppúgy át kell vészelniük: vérgőzös csatákon, halálélményeken keresztül tanulják meg a túlélés könyörtelen törvényeit. Márpedig azokat még a bukott uralkodóknak is tudniuk kell, főként, ha vissza akarják  szerezni koronájukat. És vajon mi csábít jobban: a szerelem vagy a hatalom?

“Lám, csodálatos érzés a hatalom. Uralkodni mások felett, akiken kitöltheti sanyarú életének vélt és valós keserűségét, kínját, fájdalmát. Amikor pedig a hatalom tartóssá válik, az maga a gyönyör, akár istennek is képzelheti magát. Pedig minden hatalom csupán illúzió…”

A műfaj számomra némileg újdonság, volt nem igazán emlékszem olvastam-e hasonlót. A low-fantasy, a fantasy kategória egyik könnyedebb, enyhébb műfaja. Többnyire történelmi vonatkozású. Nem teljesen hagyatkozik a mágia, fantázia világára. Az írójának nagyobb tere van a saját világa megteremtésére.

Jó-jó, de nem az igazi

A szereplőket úgy ahogy meg tudtam ismerni, de nem voltak olyan részletesen kidolgozva. Illetve maga a cselekmény és az egész történet úgy érzem néha kicsit ingadozott. Éles váltások, túlzottan kidolgozott, vagy pont az ellenkezője, éppen hogy megemlített részletek voltak végig. Ez némileg azért levon az élvezeti értékéből a történetnek. Persze ez attól is függ, ki mennyire tud elmélyülni egy hasonló műfajú regényben. Kedves olvasmány, de nem az a hűha, ez igen élmény. Egy kicsit csiszoltam volna rajta itt-ott. De összeségében nem bántam meg a vele együtt töltött időt. A szerző fantáziája kiemelkedő, egyedi és ötletes.

Kinek ajánlom?

Ifjúságinak van besorolva, de nem tudnám azt mondani hogy kifejezetten ő nekik való. Ifjúsági könyvhöz kicsit nehéznek tartom. Bár ehhez pontosan tudnom kellene melyik az a korosztály, akihez illesztették. Én inkább a fiatal felnőtt olvasókhoz sorolnám, azok közül is azoknak ajánlom, akik gyakorlott olvasók és rutinnal rendelkeznek. Akik félnek a műfajtól, ezzel a könyvvel bátran tehetnek próbát.

Athenaeum, 2017