Győzz vagy tanulj!

Idén úgy tűnik a megszokottnál sokkal több életrajzi könyv kerül a kezembe. Még csak félév telt el, de már jó páron túl vagyok. Egy ismerős megkérdezte, miért jó más életéről olvasni? Elgondolkodtam. Tényleg, miért lehet számomra izgalmas, érdekes?

Az életrajzi történeteket fontosnak tartom, mert sokat tanulhatunk belőlük. Az ismert emberek élete inspiráló lehet. Mit, hogyan tettek, miként léptek túl az akadályokon, hogyan váltak azzá, akik. Persze ez csak azokra a könyvekre igaz, amelyek nem az éppen aktuális celebekről, jöttment ismert emberekről szól. Hanem sportolókról, történelmi személyekről, olyan személyiségekről, akik már letettek valamit az asztalra. De sokat tanulhatunk azokból a példákból is, melyek töltete nem éppen pozitív csengésűek.

Ebben a bejegyzésben egy fiatal sportoló és edzőjének a könyvét ajánlom.

John Kavanagh, Conor McGregor: Győzz vagy tanulj!

A Dublinban nevelkedett John Kavanagh vékony dongájú kölyök volt, akit az iskolában rendszeresen kínoztak és vertek a társai. Miután tinédzserként egyszer összeverték az utcán, mert próbált egy járókelő védelmére kelni, úgy döntött, megtanulja megvédeni magát. Nem sokkal később már sportolókat edzett egy apró pajtában, és megszervezte Írország első kevert harcművészeti rendezvényeit. Aztán egy napon egy pimasz kölyök sétált be az edzőtermébe. Conor McGregornak hívták.
Az ír fiú a semmiből érkezett, és néhány év alatt a világ egyik legismertebb sportolója lett… Két súlycsoportban is világbajnoki címet szerzett… Ma már egymilliárd forintért száll ketrecbe, és felkerült a világ legjobban kereső sportolóinak százas listájára… Szórakoztató stílusával, hipszter külsejével igazi médiasztár lett, és arra készül, hogy meccseivel futballstadionokat tölt meg…

Mi az MMA?

Az MMA, a Mixed Martial Arts rövidítése, mely kevert küzdősportokat jelent. Tulajdonképpen nincsenek benne szabályok. Lehet ütni, rúgni még akkor is, ha a másik már a padlón van. De nem csak ütéssel-rúgással lehet földre vinni a másikat, hanem bárhogyan, legyen szó dobásról, lökésről, vagy akár szép szóval. A ketrec harc során nem viselnek kimondott bokszkesztyűt, hanem egy kisebb, ujjakat szabadon hagyó kesztyűt viselnek csupán.

Erőszak, erőszak

Elég sok videót nézegettem a témáról a Youtube-on, s biztosan kijelenthetem, nem lesz a kedvenc sportom. Van benne izgalom, ki lesz az erősebb, ki fog nyerni. De az erőszak az mégis csak erőszak. Jó magam nem látom értelmét az ilyen jellegű harcnak.

De akkor mitől lehet érdekes egy ilyen könyv?

Megismerhetjük magát a sportágat, hogyan lett folyamatosan egyre népszerűbb. Egészen odáig, hogy már világszerte milliók követik, rajonganak érte.

Életünk során sokszor kerülünk olyan helyzetbe, azt érezzük, a padlón vagyunk. Feladnánk mindent. Nem mennénk előre. Ez a könyv megmutatja azt, a kitartás által mennyi mindent érhetünk el. Hogy a célokat, vágyakat igenis ki kell tűzni, tenni kell értük. Ha csak várunk karba tett kézzel nem lesz belőle semmi. Küzdeni és tenni kell. Így válhatunk mi is győztessé. Önbizalom, verseny, fegyelem, kitartás.

A könyvet azon olvasóknak ajánlom, akik éppen saját harcukat vívják valamilyen téren. Akik kérdéseket keresnek, hogyan tovább. Sportrajongóknak és sportolni vágyóknak is izgalmas lehet.

“Légy szenvedélyes, légy optimista, légy hálás!” (Conor McGregor)