“A Jaffa Kiadó krimisorozatára nyugodtan támaszkodhatnak”

A Jaffa Kiadó leginkább a pszichológia könyvek kapcsán lehet ismerős az olvasók számára. Több ismert, neves szakember könyve jelent meg gondozásukban. Elég megemlíteni Soma Mamagésát, Csernus Imrét vagy Szendi Gábort. Pár éve viszont a krimi vonalon is erős a kiadó jelenléte. Miért illesztették be a krimiket profiljukba, mi alapján jelentetnek meg könyveket? Szabó Manuélát, a kiadó marketingesét kérdeztem.

Honnan jött az ötlet, hogy a kiadó megerősítse a krimi vonalát?

Kiadónk vezetőjének szívügye a krimi sorozatunk, hiszen ő maga is rajongója a műfajnak.  Magyarországon igazán nagy kultusza a Skandináv kriminek van és sajnos méltatlanul elfeledkezünk a műfajt megteremtő, kemény, amerikai krimikről, pedig gyakran irodalmi színvonalú könyvekről van szó.  Ennek a műfajnak a legnagyobbjai James Ellroy, Elmore Leonard és Harlan Coben, akinek 2011-ben adtuk ki  Vér a véremből című könyvét, ezzel elindítva kiadóinknál az azóta is töretlen krimi sorozatot.

A kiadó elég erős felhozatallal rendelkezik, gondolok itt Harlan Coben, Jeff Abott, James Ellroy könyveire. Mi alapján választjátok ki, mi jelenjen meg?

A legfontosabb számunkra, hogy valóban irodalmi színvonalat képviseljenek a saját műfajukon belül. Olyan szerzőket választunk, akiknek jól felismerhető, önálló és karakteres stílusuk van, az általad említett szerzők maximálisan eleget tesznek ennek a feltételnek.

IMG 8854

Az új könyvek borítóján már látható az embléma, Hard Boiled, ez mit is takar pontosan?

Szerettük volna valamilyen beszédes brand alatt összefogni a nálunk megjelenő krimisorozatot. A Hard Boiled logó foglalja össze, hogy egy igazán kemény, férfias, ugyanakkor önironikus könyvvel van dolga az olvasónak. Garantált hátborzongásra és izgalomra lehet számítani.

Azzal hogy elindult a sorozat, több szerző könyvének megjelenése is megújult. Miért volt erre szükség?

Ma a könyvszakmába is alapfeltétel az egységes arculat és kommunikáció. Fontos, hogy az olvasó megszokott elemekkel találkozzon, amik alapján pontosan tudja, hogy mire számíthat. A hasonló elemek és a sorozatot összefogó arculat miatt az egyes könyvek ajánlják egymást.

Bízom benne, hogy mára a krimiket kedvelők tudják, hogy a Jaffa Kiadó krimisorozatára nyugodtan támaszkodhatnak. Ha valaki pedig még nem találkozott volna a krimi könyvekkel, merem ajánlani, nem fog csalódni!

A jövőben gondolom folytatódik a sorozat, és újabb könyvek érkeznek. Lehet tudni a közelgő címekről?

Most jelent meg Harlan Coben Hazatérsz  című könyve, illetve az első félévben érkezik egy újabb izgalmakkal teli krimi Jeff Abbott-tól, mely a korábban megjelent Ennek rossz vége lesz és Black Jack Point folytatása.

Harlan Coben: Hazatérsz

Tíz évvel azután, hogy a nagy port kavaró emberrablási ügyben két hatéves kisfiú eltűnt, egyikőjük váratlanul előkerül, így kezdődik Harlan Coben új thrillere, a Hazatérsz. Egy évtizeddel korábban Rhys-t és Patrickot, két jómódú család gyermekét elragadták az emberrablók, óriási váltságdíjat követeltek értük, majd hirtelen nyomuk veszett. Tíz évig hánykódnak kétségek között az eltűnt gyerekek családtagjai, lassan minden reményüket elveszítve, mikor egyszer csak bekövetkezik a csoda: Rhys egyik rokona, Win Lockwood egy e-mail segítségével az egyik fiú nyomára bukkan. Win Myron Bolitar segítségét kéri, akivel, úgy tűnik, megtalálják az egyik, mára kamasszá serdült áldozatot, Patrickot.

Hol rejtegették el ilyen hosszú ideig, és mi mindenre emlékszik abból a végzetes napból? Valóban ő az, akinek hiszik? Miért zárják el a szülei a külvilágtól? És persze legfőképp: mit tud a mai napig másik áldozatról? Harlan Coben lenyűgöző, lélegzetelállítóan izgalmas új kötete egyszerre rejtélyekkel, váratlan fordulatokkal átszőtt krimi és megható mese barátságról, családról és arról, mit is jelent hazatérni.