Harminc nappal a világvége előtt – Te mit tennél?

Egy első könyves szerző esetén mindig kettősség van bennem. Főleg akkor, ha nagyon erős reklámkampánnyal találom szembe magam a könyvét illetően. Egyrészt ott van az, inkább választok már jól bevált, számomra bizonyított szerzőt. Másrészről az ilyen erőteljes reklámok engem elijesztenek. Egyfajta dac alakul ki bennem, csak azért se olvasom el. De persze a kíváncsiságom sokszor erősebb. Így jutottam el a következő könyvhöz is. 

Király Márk: Harminc nappal a világvége előtt

“Legjobban a nyári esték , és a hajnalig tartó szerelmek fognak hiányozni. Régen azt gondoltam felnőni lesz a legnehezebb, de a bejelentés mindent megváltoztatott. A világ összes tévécsatornája egyszerre közölte a hírt. A Föld egy hónapon belül összeütközik egy későn észlelt meteorittal. Az embereknek harminc napjuk maradt, hogy elszámoljanak az életükkel. Ez pont huszonkilenc és féllel több, mint amennyire valójában szükségük volt.”

Ismerős történet

Az alapötlet nagyon jó. Annak ellenére is, számos író valamint film foglalkozott már a kérdéssel. Mit tennél, ha tudnád, hamarosan vége a világnak? Mennyiben változna meg a személyiséged, mennyire lennél szabadabb, esetleg vadabb. Alternatív forgatókönyvek peregnek le az ember szemei előtt. Jó magam is elméláztam, mit tennék. Megannyi lehetőség és esély. Javítani, vagy rontani a dolgokon. Beletörődni, vagy kiállni és szembemenni.

A történet kapcsán ennyit tudnék mondani. Sokkal inkább érdekes az, egy első könyves fiatal szerző miként dolgozta fel a témát?

Az olvasás gyorsan, gördülékenyen ment. Nem volt bennem az első könyves szerző érzés. Nem volt csapongás, nem volt összevisszaság. Sokkal inkább egy tudatosan megszerkesztett, pontos történetet olvastam. Ennek egyszerűsége könnyen szerez magának olvasót, hiszen a fiatal korosztályhoz tökéletesen illeszkedik a nyelvezte, szóhasználata vagy éppen a nyers szókimondás. A szerző egészen ügyesen bánik a hangulatkeltő elemekkel, hatással tud lenni az olvasó érzéseire. Olykor vicces, olykor abszurd, néha túlságosan őszinte. A történet maga jó, számomra kicsit kiszámítható volt, de még így is tudott élményt szerezni. Tetszett a nyomon követhetősége, hogy haza terepen, hazai életérzést adott vissza számomra.

Mindent összevetve A harminc nappal a világvége elött egy jól sikerült első könyv. Nem kell többet várni tőle. Korosztály szempontjából olyan 16 éves kortól felfelé ajánlom. Egyszerű, könnyed nyári esték olvasmánya, amely után mi tovább élhetünk, mert a világvége várhatóan elmarad.

„Tudod, a világvége nem változtat semmin. Tök mindegy, hogy két heted, vagy negyven éved van hátra.”

Művelt Nép, 2017