Három könyv önmagunk fejlesztésére

Az ember nagyon sokat tanul az élete során. Különféle tapasztalatok gyűjt, amit beépít az életébe, elraktároz, igény szerint pedig felhasználja azokat. Ez szuper dolog. De lehet még fokozni! A következő bejegyzésben három könyvet hoztam, ami által fejleszthetjük kreativitásunkat, személyiségünket, vagy kiváló előadók lehetünk. Három könyv az önfejlesztésről.

Tervezd meg az életed

A Stanford Egyetem professzorai, Bill Burnett és Dave Evans segítenek abban, hogy életünk bármely életszakaszában a fejlődés útjára léphessünk, és végre azzá válhassunk, akivé valóban szeretnénk. A tervezői gondolkodásmód (design thinking) elsajátításával könyvükön keresztül most a saját életünket is boldogabbá és teljesebbé tehetjük.  A bemutatott valós élethelyzetek és kipróbált módszereik által képessé válhatunk arra, hogy praktikusan és kreatívan gondolkozzunk, és learassuk saját tervszerű munkánk gyümölcsét, vagyis olyan életet éljünk, amilyet szeretnénk. Márpedig egy jól felépített élet egyet jelent a jó élettel. Bookline, 2017

Számomra eléggé kérdőjeles volt a könyv. Design thinking. Nem tudtam elképzelni az összefüggést. Pontosabban azt, milyen előnyöm lehet belőle. Aztán fejezetről fejezetre tisztult ki előttem minden. Egyedi és hasznos szemlélet viszonylag olvasmányos, izgalmas kötetben.    

Én, jómagam és a többiek

Miért viselkedünk másképp otthon, mint a munkahelyünkön? Elégedettebbek vagy esetleg kevésbé szociálisak lennénk, ha nem érdekelne minket annyira mások véleménye? Boldogságra vagyunk beprogramozva, vagy inkább tépelődésre kárhoztatva?  Helytállónak bizonyulnak-e másokról alkotott első benyomásaink?
Brian R. Little ebben a bölcs és szellemes könyvben a legfrissebb tanulmányok, személyes élmények és szórakoztató tesztek segítségével fejti ki, miért viselkedünk úgy, mit tudunk megváltoztatni – és mit nem. Bemutatja, hogyan alakítja a környezet a személyiségünket és a személyiségünk a környezetet, és mit jelez előre a személyiség az egészségről és a sikerről. HVG Könyvek, 2017

Ismerjük meg a különböző személyiség típusokat, önmagunkat. Elsőre nem tűnhet könnyű olvasmánynak. De megéri foglalkozni vele. Olvasás során jegyzetelni, kiemelni pár mondatot, gondolatot javasolt. Sőt kifejezetten hasznos.

Storytelling

Mitől ér célba az egyik ötlet, és miért sikkad el a másik?  Miért fontos történetünket a különböző kommunikációs csatornákhoz igazítani?  Hogyan jelenthet versenyelőnyt egy igazán jó történet? Carmine Gallo kommunikációs coachként kiemelkedően sikeres vállalatok felső vezetőinek segít a kifinomult storytelling-technikák elsajátításában. Ügyfelei közé tartozik a Cisco, a Coca-Cola, az Intel, a Microsoft és a Walmart. Keresett előadó és népszerű publicista. Számos bestseller, köztük A TED-előadások, a Steve Jobs a prezentáció mestere és a Steve Jobs az innováció mestere szerzője.
Legújabb könyvében mintegy ötven kiváló történetmesélő példáján keresztül tanít meg minket a történetmesélésre. Az inspiráló előadóktól megtanulhatjuk a storytelling alapelveit és technikáit, továbbá praktikus tippeket kapunk, hogy minél jobb történetmesélőkké váljunk. HVG Könyvek, 2016

Nagyon olvasmányos, izgalmas és érdekes. Ha valaki nem tőr előadói babérokra, akkor is kezébe veheti. Hiszen a történetek a tanítás mellett inspirálnak, motiválnak. Olvasás közben gyakorlatozzunk, játsszunk! Legyünk mi is előadók. Majd legyünk a baráti társaságunk azon tagja, akire mindenki odafigyel, ha egyszer mesélni kezd.