“Újszerűségre is törekedtünk” – interjú a Helikon Kiadóval

Korábbi Jelen Vagyok magazinjainkban már olvashattatok a Helikon Kiadó két könyv sorozatáról, az újraéledő Márai Sándor regényekről, és a szintén megújuló Vonnegut kötetekről. Biztos vagyok benne, a modern borítók számos új olvasót szereztek maguknak. A kiadó, most egy teljesen új sorozatot indított el, ami szintén nagy siker lehet.

A napokban figyeltem fel a helikon.hu oldalon egy új menüpont megjelenésére, a Helikon zsebkönyvekre. Mi ez pontosan? 

A Helikon Kiadó 2015 márciusában indítja útjára Helikon Zsebkönyvek sorozatát, amelyben az egyetemes művelődéstörténet legkiemelkedőbb és legnépszerűbb műveit jelenteti meg. A sorozatban szépirodalmi, történelmi, filozófiai, bölcseleti, valamint pszichológiai tárgyú klasszikusok egyaránt szerepelnek.  A mind esztétikailag, mind formailag igényes kivitelű műveket a lehető legnagyobb példányszámban szeretnénk eljuttatni a lehető legszélesebb közönséghez. Az olvasásnépszerűsítés mellett nem titkolt szándékunk egy olyan könyvszerető közösség nevelése, amely hosszú távon igényli ezt a megfizethető, ugyanakkor minden részletében igényes könyvsorozatot.

A várható kötetek címlistájában számos olyan mű szerepel, melynek ott lenne a helye minden olvasó polcán. Ilyen A Kis herceg,  A háború művészete, vagy az Ábel. Milyen szempontok szerint válogattak a sorozat szerkesztői? 

A fő szempont az volt, hogy klasszikusok kerüljenek piacra olyan korszerű kivitelben, mely minden szempontból megfelel napjaink igényes olvasóinak.  Ahhoz, hogy a kötetek fogyasztói ára 999 Ft lehessen, az sem volt elhanyagolható szempont, hogy a szerzői valamint fordítói jogdíjak ne legyenek magasak – éppen ezért az idén megjelenő címek zömének szabadok a jogai.  Ugyanakkor újszerűségre is törekedtünk, hiszen az Az uralkodás művészete, amely egy nagyszerű válogatás Napóleon írásaiból,  először jelenik meg magyarul,  A kis herceg pedig Takács M. Józsefnek köszönhetően új fordításban lát napvilágot.  Örülnénk, ha a sorozat „megkerülhetetlen” lenne, mindenki találna benne kedvére valót.

helikon

A 999 Ft-os fogyasztói ár meglepően alacsonynak tűnik. Tudják majd tartani vagy ez csak afféle mézesmadzag?

A 999 Ft-os árat mi is nagyon kedvezőnek tartjuk, és reméljük, hogy a piac is jól reagál majd rá.  A Helikon Zsebkönyvek idén megjelenő kötetei 999 Ft-os egységáron lesznek elérhetőek a könyvesboltokban. Szó sincs mézesmadzagról, ez nem bevezető ár, szeretnénk tartani magunkat hozzá. Különösen barátságos ez az ár, ha arra gondolunk, hogy az egyes kötetek 750 Ft-ért előrendelhetőek, közvetlenül megjelenés után pedig 800 Ft-ért a kiadóban megvásárolhatóak. Manapság ez igazán jutányos ajánlat.

Kiket szeretnének megszólítani a sorozattal?

Természetesen minden könyvszerető és könyvgyűjtő érdeklődőt.  De külön kiemelném azokat a húszas és harmincas fiatalokat, akik velünk együtt elérkezettnek látják az időt a könyvgyűjtésre, a saját könyvtár létrehozására. Hiszem, hogy az egyes kötetek önmagukban is megállják a helyüket,  de egy sorozat mindig több, mint néhány véletlenül egymás mellé kerülő könyv a polcon.

Hány részesre tervezik a sorozatot? Milyen írások várhatóak a későbbiekben?

A sorozat 2015-ben megjelenő 26 kötetét terveztük meg. Ezeket a könyveket előkészítettük, a kampányokat időzítettük. Sok múlik az első év tapasztalatain. Ennek tükrében kell majd felmérni, hogy hogyan tudjuk a céljainkat megvalósítani – mi egy hosszú éveken át működőképes, nyitott sorozatot szeretnénk.  A jövő évi címekről hamarosan döntünk, egyelőre csak az biztos, hogy  ezentúl is a Helikon Kiadótól elvárható magas színvonalon jelentetünk meg fontos szövegeket.

““Újszerűségre is törekedtünk” – interjú a Helikon Kiadóval” bejegyzéshez 1 hozzászólás

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.