A honvágy, a döntések regénye – Colm Tóibín: Brooklyn

Colm Tóibín munkásságával tavaly év elején találkoztam először. A Mária testamentuma kellemes meglepetés volt. Megkedveltem az író stílusát. Könnyed, egyszerű nyelvezet. Viszont a történet által bemutatott érzelmek annál összetettebek. Kíváncsi voltam, vajon a többi könyve is hasonló lehet? Ezúttal a Brooklyn című regényét olvastam. 

Az 1950-es évek Írországában vagyunk, és Eilis Lacey sok fiatal ír lányhoz hasonlóan nem dúskál a lehetőségekben. Ezért amikor nővére elintézi, hogy kivándorolhasson New Yorkba, Eilis tudja, hogy mennie kell, s első ízben kell maga mögött hagynia családját és otthonát.

Amikor megérkezik a zsúfolt brooklyni albérletbe, csak arra tud gondolni, mit áldozott fel. Távolra került otthonától és honvágya van. Aztán amikor az első tapogatózó lépéseket teszi a barátság és talán valami más felé is, olyan hírt kap, ami miatt vissza kell térnie Írországba. Ott szörnyű dilemmával néz szembe a kötelesség és a nagy szerelem közti rettenetes választással.

„Minden naphoz, gondolta, kellene egy másik egész nap, hogy átgondolja és elraktározza, mi történt, hogy kiűzze magából, és ne tartsa ébren éjszaka, vagy ne villanjanak fel álmaiban a történtek, és más sem, aminek semmi köze semmilyen ismerős dologhoz, csak színek és embertömegek féktelen és sebes áradata.”

A fő kérdése a regénynek az, mennyire tudunk alkalmazkodni. Ha úgy érezzük, nem tudunk haladni, fejlődni, nem tudunk kiteljesedni – legyen az akár munka vagy magánélet – váltanunk el. De nagyon sok olyan dolog van az ember mögött, ami meggátolhatja ezt a fajta változást. A könyv főszereplője is ilyen helyzetben van. Több ezer kilométert utazik, hogy új életet kezdjen. Bizonyára sokan tapasztaltuk már a sors furcsa játékát, mikor minden a helyére kerül, jön valami, ami felboríthatja az összes eddig tervünket. Aztán ott állunk és tépelődünk mi a fenét csináljunk?

A szereplő, Ellis, kedvelhető karakter. Ívelve változik meg a személyisége. A bizonytalan “vidéki” kislány szépen lassan felnőtt nő lesz. A naivsága szépen lassan elpárolog és átveszi a helyét az érettség. Persze ez nem egyről a kettőre történik. Szépen fokozatosan. Zseniális a szerző karakterábrázolása.

Nem tudom hogyan foglalhatnám össze az élményt amit nekem adott. Egy átlagos, lassú, egyszerű történet. Semmi extra. Ez az egyik oldala. A másik oldalon az érzelmek, a lelki feszültség és a bizonytalanság ami körül veszi a szereplőt. Ez rettentő meghatározó. Ebben rejlik a siker, a könyv ereje. Életszerű, minden momentuma átélhető. Engem feltöltött.

A regény befejeztével megnéztem a filmet is. Körülbelül ugyanazt kaptam. A hangulat és a képivilág számomra megegyezett. Talán kijelenthetem, teljesen mindegy melyikkel kezdjük a könyvvel, vagy a filmmel. A hatás lényegében ugyanaz lesz. Talán a könyv részletesebben kifejt mindent.

A könyvet mindenkinek ajánlom. Szépirodalom, élethelyzet, lelki világot bemutató történetek olvasóinak. Döntés elött állóknak, önismeret útján lépkedőknek.

Park Könyvkiadó, 2016