John Green: Csillagainkban a hiba

B1255795Minden nyáron van egy könyv, ami abszolút sikernek mondható a fiatalok körében. Ezen a nyáron sincs ez másként. Az idei nyertes szerintem a Gabo Könyvkiadónál megjelent Csillagainkban a hiba című könyv. Érdekes, hogy tulajdonképpen nem egy kimondott újdonságról van szó, hiszen a könyv már tavaly megjelent. Viszont idén készítettek belőle filmet, ami egyenes utat biztosított ahhoz, hogy újra az élbolyba kerüljön, és szinte majdnem minden sikerlistán előkelő helyen szerepeljen.

A történet két, elég komoly betegségben szenvedő fiatalról szól. A rákellenes csodagyógyszer összezsugorítja a tumort, és biztosít még néhány évet Hazelnek, ám ő így is folyamatosan a végső stádiumban van, és a diagnózisában már megírták az élete utolsó fejezetét. De amikor a támaszcsoportban megjelenő, isteni Augustus Waters képében bekövetkezik a nem várt fordulat, Hazel történetét is át kell írni.

Döbbenetes egy könyv. Egy olyan könyv, ami rendesen fájdalmat okozott. A betegség és a halál kérdése számomra most olyannyira közeli volt, hogy rendesen kiborsóztam tőle. Ez így nincsen rendjén. Ez nem igazság. Nem lehet az élet ilyen kegyetlen és nem teheti meg ezt pont két fiatallal. Szívem szerint sokszor abbahagytam volna az olvasást. De aztán rá kellett jönnöm, bizony az élet ilyen. Nem válogat. Nem mindig könnyű, és nem mindig tudjuk leküzdeni az akadályokat.

„Néha elolvasunk egy könyvet, és az eltölt ezzel a különös, biblikus rajongással, és szent meggyőződésünk lesz, hogy az összetört világot nem lehet újra összerakni addig, amíg minden élő ember el nem olvasta azt a könyvet. Azután vannak olyan könyvek…, amelyekről nem lehet beszélni másoknak, olyan különlegesek, ritkák és a tieid, hogy az érzelmeidet reklámozni árulásnak tűnik.”

Nehéz a megfelelő szavakat megtalálni ahhoz, hogy visszaadhassam a történetet.  Nevetni és sírni egyaránt lehet. El kell olvasni, és utána még nagyon hosszan emészteni, mérlegelni, gondolkodni és érezni kell. Ki lehet olvasni nagyon hamar, de elengedni nem.

A film előzetese:

John Green: Csillagainkban a hiba –Gabo Könyvkiadó