“A jövő év pedig még izgalmasabb lesz” – Harry Potter és az új kiadások

Megújuló kötetek, újabbnál újabb kiadások. Sokszor foglalkoztam már a témával. De eddig pont az egyik erős megjelenés maradt ki. Harry Potter és az ő különleges világa, a hozzá köthető könyvekkel együtt.

Megvallom, én az idén kezdtem el a Harry Potter könyveket olvasni. Sajnos még nem sikerült eljutnom az utolsó részig. Anno nagyon sokat gondolkodtam azon, mit szerethetnek benne annyira. Miért lesz minden olvasóból szinte rajongó? Barátaim sokasága javasolta, olvassam már el végre. De általában legyintettem, oké, majd el fogom.

Az idő akkor érkezett el mikor egy barátom nem elégedett meg a legyintésemmel, hanem meglepett az első résszel. Mivel nem akartam megbántani, így megígértem neki, most már biztosan el fogom olvasni. Magam se gondoltam, hogy a következő napon meg is történik. Egyszerűen beszippantott. Hiába láttam a filmeket már egy tucatszor. Újdonság volt, gyermeki izgalom. Ahogy tudtam, olvasni akartam a következő részt. Megértettem a rajongás okát.

Kicsit elmerültem a könyvek világába. A különböző megjelenések kapcsán felmerült pár kérdésem, amit fel is tettem az Animus Kiadó marketingvezetőjének, Fekete Juditnak.

Elég sok idő telt el a sorozat utolsó kötetének megjelenése óta. Miért pont most jelentek meg a könyvek puhakötéses változatban?

A puhakötéses kiadások évek óta a fejünkben voltak, tulajdonképpen folyamatosan beszéltünk róla a kiadóban, hogy meg kéne csinálni. Persze mindig volt valami sokkal fontosabb, ami miatt félretoltuk a dolgot, de aztán sokadszorra került elő a téma, és figyelve a visszajelzéseket, igényeket, már lehetett érzékelni, hogy tényleg lenne rá igény. A visszajelzésekből ítélve pedig úgy tűnik, mindenképpen jó döntés volt.

Szerintetek a sorozat új kiadásai új olvasókat hoztak?

Talán igen, bár úgy látjuk, azok a szülők, akik anno Harry Potter olvasók voltak, elsősorban a saját köteteiket adják oda a gyerekeknek, ezek a puhakötéses kötetek pedig inkább már a gyűjtemény részei lesznek. Persze nyilván azért vannak szép számban olyanok is, akik már ezzel a puhakötéses verzióval kezdik a Harry Potter rajongást.

Gondolom a nyolcadik kötet megjelenése egy újabb hullámot is elindított. Azt tapasztalom, hogy az összes könyv úgymond a reneszánszát éli. A keménykötésű könyvek, a puhakötés, valamint a kiegészítő kötetek egyaránt. Ha esetleg nem lett volna nyolcadik kötet, akkor is lenne vajon egy újabb hullám a könyvek körül?

Biztosan lenne, a Harry Potter világ folyamatosan bővül, hiszen a gyönyörűen illusztrált könyvek is minden évben újabb darabbal bővülnek és persze ott vannak a Legendás állatok és megfigyelésükkel kapcsolatos kiegészítő kötetek is, vagy a jubileumi kiadások. Rowling és csapata szerencsére nem hagyja unatkozni a rajongókat.

A kiadó is készül idén újabb dobásra, meglepetésre a rajongóknak?

A három kis kiegészítő könyv most nemrégiben jött ki, a Bogar Bárd meséi, a Kviddics évszázadai és a Legendás állatok és megfigyelésük. Ősz végére pedig remélhetőleg már minden rajongónál ott lehet az új szépséges illusztrált kiadás, a Harry Potter és az azkabani fogoly. A jövő év pedig még izgalmasabb lesz, nagy meglepetésekkel készülünk, de ezek még szuper titkosak.

Olvassátok el ezt is:

Legendás állatok és megfigyelésük – Az eredeti forgatókönyv

1926-ot írunk. Amikor az ifjú magizoológus, Göthe Salmander megérkezik New Yorkba, még csak nem is sejti, hogy az eseményeknek milyen különös láncolatát indítja el. Mágikus bőröndjéből ugyanis kiszökik néhány varázslény, akiknek üldözése közben ő és újdonsült barátai sokkal nagyobb veszedelmekkel is szembekerülnek, mint amekkorát egy szerelmes randalór vagy egy aranytól megrészegült orrontó furkász jelent.

Ez volt az első forgatókönyv amit olvastam. Fura volt, nehezen haladtam vele az elején. Persze, nyilvánvaló, hiszen regényekhez szoktam hozzá. De amilyen nehéz volt az elején, annyira lazán elolvastam fél nap alatt. Kedvenc lett. Nincs benne semmi meglepetés.