Kávé, csokifüggőség, nyugtató tea – négy könyv a gasztrovilágból

Bizonyára már említettem, a regények mellett, ha van olyan téma, ami felkelti az érdeklődésemet, akkor szintén a könyvek között keresek vele kapcsolatos olvasnivalót. Az elmúlt félévben a gasztronómia világa is elkezdett beszippantani. Legyen szó az imádott kávéról, csoki függőségről, vagy egy nyugtató teáról.  

Kávészenvedély

Egy igazi biblia a kávéfogyasztóknak. Minden, amit tudni lehet a kávéról. Feltalálás, különböző fajták, fogyasztási szokások, és jobbnál jobb receptek.  Részletesen itt írtam róla. HVG Könyvek, 2015

Szeretem a kávét!

Seattle legmenőbb kávébárjaitól a trendi melbourne-i brewhouse-okig manapság minden magára valamit is adó kávézóban egy barista készíti el és díszíti a kávéspecialitásokat. Az otthoni használatra készült egyadagos kávéfőző gépek eladásai évről évre csúcsot döntenek, így érdemes elsajátítani, hogyan tehetjük teljesebbé az otthoni kávézás élményét a magunk, illetve családunk, barátaink számára. Nem kell hozzá más, mint egy háztartási kávéfőző gép, és magunk is készíthetünk habos kávét, ami nemcsak finom, de jól is néz ki. A klasszikus rozettától a koszorúig mindenféle mintát rajzolhatunk rá, nem kell hozzá más, csak egy kancsó tejhab, egy jó presszókávé… és biztos kéz. Gabo Kiadó, 2017

Nagyon tetszik ez a kiskönyv. Egyszerű, érthető, és az illusztrációk is zseniálisak. Jómagam sokszor kísérletezem különböző kávéalkotásokkal. Többé-kevésbé sikerül. A Szeretem a kávét! Remek ajándék lehet amatőr baristáknak, kávéfüggőknek. A tanulás mellett még jól szórakozhatunk is a vicces idézeteken! 

Csokoládémánia

Kényeztessük el a bennünk rejlő csokoládéfüggőt!
Hogyan merülhetünk el a világ legkedveltebb édességének a világában?
Legyen folyékony vagy táblás, a csokoládé szerelmeseiként értékeljük a valódi minőséget. A Csokoládémánia segítségével megismerhetjük a nyers kakaóbab átalakulását kész csokoládévá, felfedezhetjük a legfontosabb kakaótermesztő országokat, és megtudhatjuk, miért okoz függőséget a csokoládé. Ha már felismerjük az ízárnyalatokat, elsajátíthatjuk a bean-to-bar csokoládé készítésének fortélyait. A könyvben a világ 30 legjobb cukrászának és csokoládékészítőjének rendhagyó receptjei is megtalálhatók. HVG Könyvek, 2016

Amikor elmegyek bevásárolni, mindig sikerül hosszasan álldogálnom a csoki polcok előtt. Melyiket válasszam? Ha csak befutok a boltba, akár csak egy kifliért, egy-egy csokira mindig elcsábulok. Izgalmas volt olvasni a hátteréről. Honnan ered, milyen fajtái vannak, hogyan válasszunk különlegességet. A könyv végén található receptek pedig a konyhatündéreknek lehet nagyon hasznos.

Nagy teakönyv

Hogyan emelhetjük magasabb szintre a tea élvezetét? Készüljön gyógynövényből vagy a világ legnépszerűbb keverékéből, érdemes megtanulni a tökéletes forrázat elkészítését, és elsajátítani a teakóstolás művészetét. A Nagy teakönyv elkalauzol a legfontosabb termelő régiókba, bemutatja a főbb teafajtákat, a szüretelés és a feldolgozás módjait. A különböző szertartások megismerésével több kultúra elemeit építhetjük be a mindennapos otthoni teázásba.

Nem nagyon iszom teát. Néha rám jön egy hullám, akkor viszont képes vagyok megállás nélkül fogyasztani. Különösebben nem is vagyok képben a fajtákkal, hogyan készül, melyik mire jó, hogyan fogyasszam. A Nagy teakönyv minden kérdésemre választ ad. Érdekes volt, már másként gondolok az italra. Megértem azokat akik rajongói a teának. Részletes, olvasmányos, izgalmas.