Kávészenvedély – A kávékedvelők bibliája

Akik figyelemmel kísérik a blogomat, vagy annak facebook oldalát, azok nyilván már tudják, nagyon szeretem a különleges kávékat. Legyen az ízben, vagy kinézetben különleges. De ezzel talán nem is vagyok egyedül. Azt vettem észre, sokan hódolnak a kávészenvedélynek. A következő könyvajánlóm főleg nekik fog szólni.

kvPár érdekesség, amiről eddig nem tudhattunk:

– Azt tartják, a kávét már körülbelül ezer éve felfedezték.

– Eleinte még nem a kávészemeket, hanem a kávécseresznyét, kávécserje levelét fogyasztották. Ezekből fűszerekkel, zsírral, úgynevezett energiaszeletet készítettek.

– Ahogy a szőlőnek, és a belőle készült bornak is rengeteg fajtája, változata van, kávécserjéből is sok féle létezik. Pontos számot nehéz meghatározni, de napjainkban mintegy 124 féle kávécserjét tartanak számon.

– A cserjék 3-5 évnyi gondos ápolás után válnak termővé.

– Cupping, a kávékóstolás hivatalos megnevezése. Ennek során nézik a textúrát, ízt, állagot.

– Közel 70 olyan ország van csupán, ahol megfelelőek a körülmények a kávétermesztéshez.

– A világ legnagyobb kávétermelő országa Brazília. A világpiaci részesedése 35%. Második helyen Vietnám, harmadik helyen pedig Szumátra, Jáva, és Celebesz áll.

TN6 B1277948Mindezekről bővebben is olvashattok a HVG Könyvek gondozásában megjelent Kávészenvedély című könyvben. A könyv, a kávéfüggők bibliája. Mindazok mellett, hogy sok érdekességet találhatunk benne, rengeteg hasznos tippet, tanácsot is kapunk. Milyen kávéfőzőgépet használjunk, milyen az ideális presszókávé, hogyan lehet mintákkal feldobni kávénkat. És rengeteg recept, a világ minden tájáról. Egyszerű feketétől a tejes csodákig. Mindenki talál könnyen elkészíthetőt, kedvérevalót.

Az egész könyv zseniális. Bátran kijelenhetem, a nem regény kategóriában az idei év egyik nyertes kiadványa. Karácsonyra ideális ajándék lehet!

Anette Moldvaer: Kávészenvedély – HVG Könyvek, 2014

“Kávészenvedély – A kávékedvelők bibliája” bejegyzéshez 1 hozzászólás

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.