Laurie Halse Anderson: Hadd mondjam el

covers 266135Laurie Halse Anderson az egyik legnépszerűbb amerikai gyermek, ifjúsági szerző. Regényei egyik legismertebb momentuma, hogy kemény, drámai témákkal foglalkozik. Ilyen például a nemi erőszak, az iskolai bántalmazás, családi problémák, testi gondok, valamint különböző betegségek. A fentiek fényében talán nem meglepő, hogy 2009-ben az Amerikai Könyvtárosok Szövetségétől elnyerte a Margaret Edwards díjat, amely az ifjúsági irodalom egyik legrangosabb elismerése.

Hadd mondjam el című könyvét olvastam, amely egy lányról, Melindáról szól. Valamiért mindenki kerüli az iskolában, senki nem barátkozik vele, kivéve az új lányt, aki egy idő után, sodródva a tömeggel, szintén kérdéseket tesz fel a barátságukat illetőleg. Természetesen a történet végére kiderül, hogy tulajdonképpen mi is az oka a fent említett elkülönülésnek.

A könyv egy tipikus amerikai történet. Adott egy iskola, ahol megismerhetjük a mindennapos életet. Különböző diákcsoportok, ahova nem könnyű bekerülni. Környezetvédők, kockák, népszerűek, sportolók. Mindenkinek megvan a híre, és az oka, hogy miért ismeri az egész iskola. Mert hiába nagy az iskola, mindenki ismeri a másikat, és mindenki hallott valamit a másikról. A főszereplő is tökéletesen beleillik a képbe. Vannak barátai, meghívják a házibulikba, stb. Ám mégis tett valamit, ami miatt közutálatnak örvend.

Itt volt az első kérdés, kétely számomra. Nem hiszem el, hogy ilyen könnyen elfordulna tőle mindenki. Nem hiszem el, hogy nincs egy olyan barátja, vagy valaki, aki megkérdezné mi történt tulajdonképpen. Nincsen olyan ember, aki igenis mellette állna? Bosszantó volt a szülők hozzáállása is.

Melinda karaktere egyébként tökéletesen bemutatja, mi minden játszódhat le egy fiatal fejében. Félelem, szorongás, és az, hogy világgá üvöltené a fájdalmát, de nem meri. Gondolatvilága nagyon gazdag, és mindazok ellenére amik történetek vele, képes a humorát is megőrizni. Ez a könyv nem a kesergésről szól, hanem arról a kitartásról és erőről, ami ebben a tizenévesben van. Nem sajnáltatja magát, hanem igyekszik talpon maradni, és így vagy úgy megoldást találni.

Sokat jelenthet ez a könyv a fiataloknak, főleg azoknak, akik azonosulni tudnak Melindával. Valóságos minden sora. A szülőknek is érdemes lenne elolvasni, talán észrevennék a saját gyermeküknél, ha valami nem stimmel.

És majdnem elfelejtettem. A regényből készült film is, az Alkonyat sorozatból ismert Kristen Stewart főszereplésével.

 

Laurie Halse Anderson: Hadd mondjam el – Ciceró Könyvstúdió 2013.