Újjászületés: Márai regénytár

Vannak olyan könyvek, amelyek időről időre újjászületnek, megújulnak külsőre. Következőkben az egyik legszembetűnőbb változáson átesett sorozatot mutatom be nektek. Márai Sándor életművét.

Márai Sándor 1900. április 11-én született Kassán. Az egész élete különlegesnek és mozgalmasnak mondható. Rengeteget utazott, bejárta a világot. Szeretett írni, és tudta, van hozzá tehetsége. Annak ellenére, hogy sokan nem hittek benne, – a családja se örült neki- nem adta fel. Csak azért is az írásnak fog élni. Vagy jól jár vele, vagy eltékozolja az életet. Ilyen, ehhez hasonló módon gondolkodott. Számos lapnak publikált, naplót vezetett.

máraiLegelső könyve, az Emlékkönyv (versek) 1918-ban látott napvilágot. Az első regénye pedig a Bébi vagy az első szerelem (regény) 1928-ban. Ezután sorra következtek művei. A teljes életművet 1990-től kezdte el kiadni a Helikon Kiadó. Akkor kétféle kiadásban jelentek meg: egyszerű, letisztult vászonkötésben, valamint színes fotóval a borítón. Az évek során, a technika fejlődésével együtt 2005-ben megérett a teljes életmű újrakiadás, egy teljesen megújult külsővel. Kiss László igényes és modern stílusban keltette életre a sorozatot. A siker nem maradt el, hiszen az életműsorozatot abban az évben a Szép Magyar Könyv versenyén oklevélben is részesítették.

2013-as Ünnepi Könyvhétre igazi különlegességgel készült a kiadó. A Polgár vallomásainak harmadik, eddig nem publikált kötetével, a Hallgatni akartammal újraindult a Márai regénytár. A fehér alapú, középen színes sávval ellátott kötetek egyszerűen szemet gyönyörködtetőek. Arról nem is beszélve, hogy mindegyik köteten különböző lebegő tárgyak utalnak a történetre. Mátai és Végh Kreatív Műhely munkája modern, művészi és kellemes benyomást kelt az olvasóban.

“Fontold meg, mielőtt kézbe veszel és olvasni kezdesz egy könyvet – legalább úgy fontold meg, mint mikor bizalommal kezet adsz egy embernek. Mert a könyvnek lelked figyelmét adod egy időre; s nagyon sok ez, mert az élet rövid és lelked csak a tied.”

‘Válás Budán’ könyvajánló itt olvasható, a ‘Az igazi / Judit… és az utóhang‘ pedig itt.

“Újjászületés: Márai regénytár” bejegyzéshez 1 hozzászólás

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.