Gyermeki útkeresés – Roald Dahl: Matilda

Száz éve született az egyik legnépszerűbb, legnagyobb meseíró. Történetein generációk nőttek fel és szórakoztak. A 2016-os év, az ő emlékéve. Két újra fordított, újra kiadott könyv, egy film. Hogy kiről van szó? Roald Dahl-ról.

Kalandos élet

Roald gyerekkora, felnőtt élete egyformán kalandosnak mondható. Testvérét, édesapját fiatalon elvesztette. Költözés, iskolaváltás. Az iskola befejezését követően kalandtúrára indult, majd a Shell-nél kezdett el dolgozni. Munkája miatt egy ideig Afrikában élt. A második világháborúban pilóta volt, ám egy alkalommal gépe lezuhanásakor olyan súlyos sérüléseket szenvedett, nem sokkal később leszerelték. Ezt követően Amerikába került, ahol a briteknek kémkedett.

3276622 5Ki az a Matilda?

Matilda különleges lány, de a szülei sajnos komplett idióták. Az apja szélhámos, az anyja meg sötét, mint egy belső zseb. Ki nem állhatják a lányukat, azt szeretnék, ha többet tévézne, és kevesebbet olvasna. Czukor kisasszony, a tündéri tanárnő viszont hamar rájön, hogy Matilda zseni. Az iskola rettegett igazgatónője azonban mindkettőjük életét megkeseríti… Még szerencse, hogy Matilda elképesztő trükköket tartogat a tarsolyában, és nem fél megmutatni a szörnyű felnőtteknek, hogy vele jobb nem ujjat húzni!

Kinek ajánlom?

Már hosszú évek óta foglalkozom könyvekkel, nagyon sokszor megkérdezik kinek, milyen könyvet tudok ajánlani. Felnőttnek, fiatalnak, különböző műfaj kedvelőknek. Szóval ez esetben leginkább a fiatal lányoknak javaslom olvasásra. Életkor szempontjából kilenc-tíz éves kortól felfelé. Esetleg ha nagyon ügyes kis olvasó, akkor már nyolc évesen is érdemes megpróbálkozni vele. De felnőttek is kezükbe vehetik, mert annak ellenére, hogy ifjúsági könyv, nagyon sok társadalmi mondanivaló van benne, amit mi, felnőttek, már komolyabban észreveszünk mint mondjuk a kisebbek.

Miért ajánlom?

A lányok egy olyan világba csöppenek a történet által, amiből nagyon sokat tanulhatnak. Nyíltságról, őszinteségről, kitartásról. Hogyan legyenek önmaguk. Mindezt humorosan, izgalommal fűszerezve sajátíthatják el. Nem pusztán egy könyvet, hanem vele együtt egy barátnőt is kapnak Matilda személyében. Ehhez még hozzájárul az is, a történet segíthet, még jobban megszeresse a gyerek a könyveket, az olvasást.

„– Utálom a kis embereket – közölte megvetően Dorong kisasszony. – Titokban kellene tartani őket, egy dobozban, mint a gombokat. Fel nem bírom fogni, miért kell ennyi idő ahhoz, hogy megnőjenek. Biztos direkt piszmognak.
Ekkor egy bátor kisfiú az első sorban megszólalt.
– De hát régen az igazgató néni is kicsi volt, nem?
– Én soha nem voltam kicsi – csattant fel Dorong kisasszony. – Én egész életemben nagy voltam, és nem értem, mások miért nem így csinálják.
– De hát egyszer az igazgató néni is kisbaba volt, másképp nem megy – makacskodott a fiú.
– Még hogy én én kisbaba?! – üvöltötte Dorong kisasszony. – Hogy merészelsz ilyet feltételezni!? Micsoda arcátlanság! Micsoda pokoli pimaszság!”

Roald Dahl: Matilda – Kolibri Kiadó, 2016