Minden dolgok könyve – Boldognak lenni

Nagyon kedvelem a Kolibri Kiadó gyermekkönyveit. Sokat mondjuk nem olvastam még közülük, de a választéktól kezdve, a könyvek megjelenéséig minden pontja olyan, ami egy könyvrajongót mosollyal képes eltölteni.

Ezúttal a kiadó egy komolyabb vállalásáról szeretnék írni, ajánlva hozzá egy könyvet. Ez pedig a Magasfeszültség! sorozat.

B1285738A Minden dolgok könyve, egy kisfiú, Thomas története. A fiú pontosan tudja, mi szeretne lenni, ha felnő. Boldog. Ennyi, nem több. De sajnos ezt csupán kijelenteni könnyű, főleg annak ismeretében, milyen az apja. De Thomas nem adja fel. Addig, míg felnő, élete minden érdekes részletét leírja. A boszorkányos szomszédot, a Jézussal való beszélgetését, és azokat az apró dolgokat, amiket csak ő maga lát.

Két érzékeny témája van történetnek. Vallási fanatizmus, és a családon belüli erőszak. Mindkettő olyan, amivel így, vagy úgy, de sajnos találkozhatunk. A legnagyobb baj, hogy akkor hallunk róluk, amikor már a komolyabb baj is megtörtént. Olvasás közben mérges voltam. Tehetetlennek éreztem magam. Az jutott eszembe, mennyi ilyen eset lehet. Akár a szomszédunkban, akár a buszon mellettünk ülő ember életében. De nem tudjuk, mert ez egy zárt világ, és csak nehezen lehet bizonyítani, látni. Bátorságról szól a történet. Amolyan szívet melengetően szép, őszinte.

Egy éjszaka alatt kiolvastam, nem volt könnyű letenni. Rövid, de tömör. Nem hiányzik belőle semmi. Hogy kinek ajánlom? Olyan 12-14 éves kortól felfelé bárkinek.

„És tudod, mivel kezdődik a boldogság? Azzal, hogy megtanulsz nem félni.”

A Magasfeszültség! sorozatról

Olyan irodalmi alkotásokra kerülnek rá a speciális, kolibris Magasfeszültség emblémák, melyek kényes témákat járnak körül, izgalmas, újszerű nyelven íródtak, vagy épp nézőpontjuk tér el a megszokottól. Ezek a könyvek úgy hatnak, akár a valóságbeli magasfeszültség, melyet a transzformátorok – jelen esetben az olvasmányélmények – kisebb feszültséggé alakítanak. Feldolgozzák, de legalábbis továbbgondolásra ösztönözik az adott problémát.

A Magasfeszültség embléma azt is jelenti, hogy az adott történetről érdemes, fontos, sőt kell is beszélgetni. A téma arra hivatott, hogy közösségek (például családok, iskolai osztályok, drámaszakkörök stb.) vitatkozzanak róla, továbbgondolják az olvasottakat, hiszen azok mély erkölcsi kérdéseket, összeesküvés-elméleteket, intrikákat, politikai folyamatokat és megannyi más dilemmát vetnek fel.

A Magasfeszültség emblémával ellátott könyvek nyitott, befogadó olvasóknak szólnak, olyanoknak, akik engedik, hogy húsukba vágjon az irodalom.

Guus Kuijer: Minden dolgok könyve – Kolibri Kiadó, 2014