Napjaink sikerkönyvei – Te követed a trendet?

Bizonyos időközönként újabb és újabb műfajú, témájú könyvek kerülnek az olvasók érdeklődési körének központjába. A könyvek nem csak a régi olvasókat, de sok érdeklődő, kíváncsi új olvasót is szereznek maguknak.

Vámpírok, farkasok

Az első nagyobb hullám, ami észrevehetően megmozgatta a könyvpiacot az Stephenie Meyer 2000-es évek közepén megjelent Alkonyat sorozata volt. Vámpírokról, farkasokról, különleges, nehezen beteljesedő szerelmekről szóló könyvek árasztották el a piacot. Nem csak a fiatalok, de a felnőtt olvasók egyaránt rajongókká váltak.

Kötözz meg és szeress

Ha jól emlékszem, 2015-öt írtunk mikor megjelent a sokakat megosztó könyv, A szürke ötven árnyalata. Az erotikus, szado-mazos, perverz szexes – vagy valami olyasmi – sorozat pillanatok alatt a sikerlisták élére került, majd hosszú időre ki is bérelte az első helyet. Azt mondják, a siker annak volt köszönhető, tabu témával foglalkozott. Háziasszonyok titkon, vágyakozva falták a sorokat. Egy könyv elég volt ahhoz, hogy ezek után majdnem minden kiadó kiadott hasonló, 18+-os, erotikus történetet. A növekvő olvasási tendencia egyre csak nőtt, annak ellenére is, bizonyos szinten túlkínálat alakult ki a hasonló témájú könyvek között. Napjainkban is jelennek meg erotikus könyvek, de a potenciális olvasótábor csökkent. Maradt az úgymond keménymag.

Titkos kert – Szinezni felnőttként is lehet

Az eltelt pár év legnagyobb könyvsikere a felnőtt színezők megjelenése volt. Mindenki színezni akart. Különböző minták egyedivé tételére volt lehetőség. Virágok, kertek, mandalák, állatok, városok. Sorolhatnám tovább. Minden könyvkiadó próbált az érdeklődési köröknek megfelelőt piacra dobni. Ám a siker nem tartott olyan sokáig. Amilyen gyorsan jött, úgy azzal a lendülettel hamar ki is futott a felnőtt színezők uralma. Ma már elvétve jelennek meg új kiadványok, a boltok polcain is halomba állnak a régebbi kiadások.

Domestic thriller – családon belüli erőszak, családi titkok

A krimi könyvek mindig is a népszerűbb műfajok közé tartoztak. Nincs ez másként a mai napig. Ami változott, hogy egy új stílus jelent meg, újabb trend alakult ki. A 21. Század Kiadó kiadta a Lány a vonaton című könyvet, megváltozott minden. A regény majdnem két évre kibérelte helyét a sikerlistákon. Egyre több hasonló kiadvány került a polcokra. Ezek az úgynevezett domestic thrillerek nem új keletű dolgok, csak most irányult feléjük kiemelt figyelem. Sikerének titka az, olyan alapvető emberi, családi, párkapcsolati gondokkal foglalkozik, ami minden olvasó számára ismerős lehet. Erőszakos férj, szerető, lázongó gyerek. Bizonytalan és esetlen női karakterek. A történetek nagy része megtörténhet akár velünk is.

Akik számára a fenti műfaj még ismeretlen, nekik a következő három regényt ajánlom.

Rena Olsen: Egy szót se szólj!

Clara Lawsont egy pillanat alatt szakítják ki megszokott életéből, fegyveresek rohanják le az otthonát, ahol férjével lakik. Az utolsó, amit – miközben elhurcolják – férje szájából hallhat: ne mondj nekik semmit! Egy fiatal nőnek szembe kell néznie a kétségbeejtő kérdéssel: mi van, ha mindaz, amit életében normálisnak és igaznak gondolt – nem volt az? A fiatal írónő első regénye, mely a nemzetközi gyermekkereskedelem és a prostitúció világát mutatja be. 21.Század Kiadó

Jane Corry: A férjem felesége

Mi van, ha az egész életed hazugságra épült? Amikor Lily, a fiatal ügyvéd férjhez megy Edhez, elhatározza, hogy elölről kezd mindent, a múlt titkait pedig maga mögött hagyja. De amikor első ügyébe belekezd, valahogy furcsa vonzódást érez ügyfeléhez. A férfihoz, akit gyilkossággal vádolnak. A férfihoz, akiért hamarosan mindent kockára tesz majd… De valóban ártatlan? És ki ő, hogy megítélje? 21.Század Kiadó

Fiona Barton: Az özvegy

A főszereplők egy szimpatikusnak tűnő házaspár. A férfi jól menő bankvezető, a feleség fodrászként dolgozik. Kívülről az életük harmonikus, meghitt. Ám egyik pillanatról a másikra minden megváltozik. A férfit elbocsájtják, sofőrként kell új életet kezdenie. Sokat van távol a feleségétől. Ha otthon van, gyakran órákra bezárkózik a dolgozószobába a számítógépével. Egyre több a titok a férj körül. A feleség pedig csak némán figyel. Aztán robban a bomba. A rendőrség bekopog otthonukba, súlyos vádakkal illetve a férjet. Egy mindenre elszánt nyomozó és egy törtető újságíró együttesen igyekeznek kideríteni az igazságot. A férj meghal. A kérdés, a feleség továbbra is hallgatni fog? Bővebben itt írtam a könyvről. 21.Század Kiadó