Félelem, elnyomás, megismerés. Három könyv napjainkból

Ha egy adott témát nagyon felkapnak, azt huzamosabb ideig boncolgatják, biztosra vehető, előbb utóbb könyv is megjelenik róla. Nincs ez másként, a mostanság napjainkat is érintő hatalmi harcok kapcsán sem.

A következőkben három olyan könyvet ajánlok, amit érdemes elolvasni, ha egy kicsivel többet szeretnénk látni a világból. A cél a megismerés, az, hogy talán közelebb kerülünk a válaszhoz, miért történik mindez.

Garri Kaszparov neve bizonyára ismerős mindenkinek. Többszörös sakkvilágbajnok, több mint húsz évig a világ legjobbja volt. Azt viszont sokan nem tudják, visszavonulása óta könyveket ír, publikál, 2005-től fogva pedig politikai aktivista.  Legújabb könyve, a Közeleg a tél egy ijesztő, részletes képet fest Oroszországról, az egyre nagyobb mértékű putyinizmusról. A kötet egy komplett összefoglaló Putyin azon lépéseiről, megnyilvánulásairól, amiről lényegében hallottunk a sajtóban, de sokkal részletesebben, egy kicsit mélyebben belemenve olvashatunk róla. Mondhatjuk úgy, belsős informátorunk van.  Szó van a demokrácia védelméről, a nyugati vezetők gyengeségeiről. Vajon Putyin Oroszországa fogja kirobbantani a következő háborút? Olvasmányos, ugyanakkor néha kicsit túlzottan boncolgatós, nagyon sok a háttérinfó. Mivel a téma sem túlságosan könnyed, ezért ez még belefér. (Garri Kaszparov: Közeleg a tél, HVG Könyvek 2015)

Észak-Korea kapcsán az első könyv, amit olvastam, a Menekülés a 14-es táborból volt. Megdöbbentett minden egyes sora. Mennyi mindent nem tudtam eddig. Tavaly a kezembe került egy másik kiadvány, a Nélküled mi sem vagyunk. A kötet szerzője egy olyan intézményben vállalt munkát, ahol minden a nagy vezetőről, Kim Dzsongról szólt. Képek a falon, dalok a folyosóról. Az ott szerzett tapasztalatokat gyűjtötte össze. Beavatja az olvasót arról a világról, ami tele van kérdőjellel számomra. Jó ez nekik? Hogy lehetséges ennyire megvezetni embereket? Tényleg, nincs senki, aki odamenne és jól pofán vágná a kedves, drága jó vezetőt? Egy elzárt világ, ahol nincs internet, ahol nincsen jelen a világsajtó. Csak azt tudhatod, amit a nagyok akarnak. Állandóan figyelni kell, senkiben nem lehet bízni. A legapróbb hiba, és vége mindennek. A téma erős, de mégis könnyed volt olvasni. Ez köszönhető a szerzőnek, aki lényegre törően, az érzelmeit, érzéseit belefonva alkotta meg a könyvét. Nem csoda, hiszen számos irodalmi díjat is elnyert már korábban. (Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk, HVG Könyvek 2015)

DSC03260

Iszlám Állam. Talán ez az a téma, ami leginkább beférkőzött mindennapjainkba. Nincsen olyan nap, amikor ne hallatnák a hangjukat. Azt hiszem a januári, majd a novemberi terrorcselekmények után már végképp tudomásul kellett vennünk, léteznek, nem kis félelmet okozva. A HVG Könyvek gondozásában megjelent, Az Iszlám Állam  címet viselő könyv, átfogó képet próbál mutatni a terror hadseregének belső működéséről. Hogyan jöttek létre, milyen támogatóik vannak. Hogyan alapozza működését az emberi félelemre. Aktív és azóta elhunyt ISIS-katonák, kémek, ügynökök és érintett áldozatok beszámolóival bővített könyv azért is hasznos, mert talán megérthetünk belőle pár dolgot. Ijesztő és félelmetes egyben, de megéri elolvasni. (Michael Weiss – Hassan Hassan: Az Iszlám Állam, HVG Könyvek 2015)