Neked már megvan? Öt kihagyhatatlan Helikon Zsebkönyv

2015 márciusában indult el a Helikon Kiadó nagysikerű könyvsorozata, Helikon Zsebkönyvek néven. Nagyon jó kezdeményezésnek tartottam és tartom mind a mai napig. Az 5 legfontosabb okot, miért válasszunk zsebkönyvet, már korábban le írtam nektek. Azóta eltelt két év, a megjelent könyvek száma pedig már elérte az ötvenet! A következő bejegyzésben öt olyan kötetet ajánlok, amit mindenképpen érdemes beszerezni.  

Kurt  Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd – Helikon Zsebkönyvek 49. 

A szerző legismertebb és legerősebb könyve. Egy háborús regény, amelyben nem magára a cselekményre összpontosítunk, hanem az emberre. Milyen átélni, benne lenni. A jövő kérdőjeles, a jelen a biztos. Őszinte, ironikus és gondolatba ejtő. A könyv részben az író személyes emlékén alapul; amerikai hadifogolyként Drezdában élte meg a hírhedt 1945. februári bombázást, amelynek során a város nagy része és 150 000 ember elpusztult. Az író sajátos technikája: az idő felbontása és a háromsíkú cselekménybonyolítás magasabb művészi egységbe foglalja a szerteágazó eseményeket.

Seneca: A gondviselésről – És más írások – Helikon Zsebkönyvek 36.  

A természet azzal tette nekünk a legnagyobb szolgálatot, hogy miután tudja, milyen fájdalmakra születünk, bajain enyhítésére feltalálta a megszokást, a legsúlyosabb helyzetekkel is gyorsan megbarátkoztatva bennünket. Időnként jó érzés elmerül a filozofikus művekben. Én ilyenkor Seneca-t veszem a kezembe. Bármilyen pillanatban, bármilyen alkalom is legyen, mindig megnyugtat.  A gondviselésről című kötete a viszonylag könnyebb műveihez tartozik.

Szerb Antal: Utas és holdvilág – Helikon Zsebkönyvek 32. 

Az Utas és holdvilág a magát kereső ember önelemző regénye. Mihály, a regény hőse hiába akar előbb a házassága révén konformista polgári életet élni, s hiába szökik meg ez elől az élet elöl, a regény végén ott tart, ahol az elején: mégis bele kell törnie mindabba, amibe nem akar. Remekül megírt történet, egy percig sem engedi lankadni a figyelmet. Kiváncsisággal telve merülünk el az élet azon szakaszába, melyen mindannyian átesünk. Élünk, keressük a válaszokat. Csak ne hagyjuk, hogy a nagy elmélkedéssel teljen el az egész életünk.

Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek – Helikon Zsebkönyvek 20.  

A könyv 1942-ben jelent meg, de mai napig nem kopott a népszerűsége. Két régi barát évtizedek után újra találkozik, s végigbeszélgetik az éjszakát. A múltra visszatekintve egyikükből vádló lesz: egyikük annak idején elárulta, sőt majdnem megölte barátját, elcsábította a feleségét, örökre tönkretette az életét. Ám a tragédiát valójában nem alkalmi gyengeség okozta: a világrend széthullása a hagyományos erkölcsi értékek megrendülését is jelenti. Itt nem csak a tetteknek, a leírt szavaknak is súlya van. Rátelepszik az ember hangulatára. Tipikusan az a könyv, ami minden olvasatra mást jelenthet számunkra.

Lewis Carroll: Alice Csodaországban – Helikon Zsebkönyvek 12. 

A világhírű regény 1865-ben jelent meg. Azóta – immár a világ gyermekirodalmának klasszikusaként – szinte valamennyi nemzet nyelvén napvilágot látott. Alice vezet el minket Csodaországba – amely valójában álomvilág, a Viktória királynő korabeli Anglia torzképe. Aki ismeri az angol történelmet, az a Szív Királynőben könnyen felismerheti a hirtelen haragú Viktóriát, s férjében, a pipogya Szív Királyban a jelentéktelen Albert herceget. De megtalálhatjuk e könyvben az angol igazságszolgáltatás, iskolarendszer vagy éppen sportszenvedély végletekig vitt, humoros torzképét is. Nem egy alkalommal olvastam már. Nekem ez a könyv egyet jelent a gyermekkori emlékek visszaidézésével. Örök, kedvenc darab.