Nyári könyvajánló – dráma, igaz történet

Nagy nyári könyvajánló sorozatom első részében a drámai, igaz történeteket kedvelő olvasók számára válogattam össze három nagyon izgalmas, érdekes könyvet. Tudom, hogy ilyenkor inkább a könnyedebb regényeket szeretik olvasni az emberek, de azt gondolom ez még belefér, bizony érdemes olyan témákról olvasnunk amik mindennapjaink részévé váltak. Vagy legalábbis hallottunk róla.  

Loretta Napoleoni: Emberkereskedők 

A dzsihádista szervezetekkel összefonódó embercsempész csoportok bevándorlók és menekültek áradatát juttatják el Európába. Ezt a sok milliárd dolláros üzleti hálózatot több mint egy évtized alatt építették fel fegyveres szervezetek és bűnbandák az elrabolt külföldiekért követelt váltságdíjakból.
Loretta Napoleoni, Az iszlamista főnix című bestseller szerzője ezúttal nemcsak az emberrablás és az embercsempészet közötti összefüggést leplezi le, hanem a terrorizmus új jelenségét, a bűnözői dzsihádizmust is bemutatja. Izgalmas könyve, az Emberkereskedők menekültekkel, emberkereskedőkkel, a váltságdíjjal kapcsolatos alkudozásokban és mentőakciókban aktívan részt vevő túsztárgyalókkal, terrorelhárító szakértőkkel, a biztonsági szolgálatok tagjaival és egykori túszokkal készített exkluzív interjúkra épül.

Az embercsempészet és a hozzáköthető cselekmények minden alkalommal elborzasztanak. Döbbenetes az a szervezettség ami mögötte van. Milyen könnyen játszanak emberi sorsokkal, életekkel. Loretta Napoleoni könyve felnyitja az ember szemét, bizony vannak olyan területek, ahol imádkozni kell minden egyes túlélt napért. Felnyitja a szemünket arra vonatkozólag is, hogy az emberi élet sok helyen semmit nem ér, csupán üzleti kérdés. Milliárdos üzlet, amit nem valószínű hogy a közeljövőben meg lehetne szüntetni. A megtörtént események egyrésze jut el csak az emberekhez. Számos eset pedig örökké homályban, titokkal övezve marad. Ha a miértekre keressük a választ, akkor az Emberkereskedők című könyv talán adhat egy pár alternatívát arról, hol tartunk, és mi, miért alakult ki. Arra viszont fel kell készülni hogy ez a könyv nem egy lányregény. HVG Könyvek, 2017

J.M.Lee: Szökés a paradicsomból

Egy ismeretlen férfit holtan találnak New Yorkban, vérébe számokat és szimbólumokat rajzoltak a padlón. A gyanúsított az észak-koreai származású Kil-mo, akit a helyszínen őrizetbe vesznek. Angela, a CIA egyik ügynöke elnyeri a zárkózott fiú bizalmát, és az megosztja vele élete történetét.
Kil-mo, aki kiemelkedő matematikai tehetségével mindig kilógott társai közül, csöndes életet élt Phenjanban. Ám amikor sebészorvos apját keresztény hite miatt letartóztatják, ő is munkatáborba kerül a család többi tagjával együtt. Itt találkozik a szépséges Jong-ével, akivel barátságot kötnek. A lány azonban megszökik a táborból, Kil-mo pedig elhatározza, hogy követi. Különleges képességeinek hála, sikerül is kijutnia, és átszökni a határon. Ám a megkönnyebbülés nem tart sokáig: hamarosan az ázsiai alvilág kellős közepén találja magát, amelyhez foghatót el sem tudott képzelni.

Szökés a paradicsomból egy kicsit kilóg abból a sorból, amire gondoltam, mivel nem az a tipikus dokumentum, ismeretterjesztő, tényfeltáró könyv. Egy történeten keresztül mutatja be azokat az elnyomással kapcsolatos dolgokat, ami Észak-Korea körül van. Amikor az egyén bűne, a család bűne. Amikor az ázsiai alvilág keze mindenhová elér és folyamatosan a hátunk mögé kell nézni, vajon ott vannak -e mögöttünk azok, akik elől elrejtőzünk. A könyv nagyon olvasmányos, nagyon izgalmas. Roppant hiteles és magával ragadó a történet még annak ellenére is, hogy nem valós eseményeken alapul. Bár ki tudja? Animus Kiadó, 2017

Oravecz Lizanka, Orosz Ildikó: Lizanka

Lizanka 32 évesen kapott autizmus spektrum zavar diagnózist. Korábban súlyos pszichiátriai problémákkal kezelték, az egyik orvosa azt jósolta neki, hogy “a diliházban fog megrohadni”. Ám képességeinek és korlátainak feltérképezésével, kitartó önismereti munkával sikerült megtalálnia a helyét a világban. Megrendítő őszinteséggel beszél saját botlásairól, a magyar pszichiátriai ellátórendszerről és az autizmusról – ahogyan ő látja. E különleges belső narratíva kiegészül további szempontokkal: Lizanka gondolatainak lejegyzője, Orosz Ildikó újságíró két neves hazai autizmus-szakértővel készített interjút, és megszólaltatja Lizanka édesanyját is, hogy ő miként birkózott meg a lánya különcségével.
Oravecz Lizanka informatikus, autizmussal élő aktivista, tapasztalati szakértő. Az Autista vagyok YouTube-videók egyik készítője, nyilvános beszélgetések, előadások, rádió- és televízió műsorok visszatérő vendége. Az Autisták Országos Szövetsége és az Autizmus Alapítvány önkéntese, a Megismerhető Autizmus Generáció (MAG) és a Lélekhely Egyesület társalapítója.

A mai magyar egészségügy helyzetéről nem kell sokat mondanom. Sajnálattal és iszonyú szomorúsággal tölt el, amikor arról kell olvasnom, milyen szörnyűségek érik az embert a hazai kórházakban. Még szomorúbb dolog az, hogy mindezek a történetek, ami az emberekkel megtörténtek, olyan tényezők hatására alakultak ki, amiről ők, saját maguk nem tehetnek. Lizanka története ékes példája ennek. Egy iszonyúan erős, őszinte kötet, ami ugyan megpróbáltatásokkal teli, mégis egyben felemelő. Az az erő ami ebben a lányban benne van, inspiráló lehet. Nem adta fel és igenis kiállt. Kiállt valamivel szemben, valamiért, hogy végül megmutassa másoknak az ő történetét. Szolgáljon tanulságul vagy nyújtson segítő kezet. Történhetnek rossz dolgok, de fel tudunk állni kellő akaraterővel és meg tudjuk mutatni hogyan élhetünk teljes életet. HVG Könyvek, 2017