Nyírd ki ezt a naplót – Van létjogosultsága egy ilyen kiadványnak?

Ha olyan könyvet kellene mondani, ami felforgatta a könyvpiacot 2016-ban, minden valószínűséggel a Nyírd ki ezt a naplót mondanám. Az eltelt egy év alatt hihetetlen karriert futott be a könyv. Állandó szereplője a sikerlistáknak mind a mai napig. De vajon minek köszönhető mindez? Van létjogosultsága egy ilyen kiadványnak? Mit mondanak a szülök, mit a gyerekek?

Mit kell csinálni?

A könyv minden oldalán különböző feladatokat kell végrehajtani megadott instrukciók, javaslatok alapján. Vegyünk néhány példát a teljesség igénye nélkül:

 • Számozd be az oldalakat
 • Firkálj vadul, szertelenül, hanyag önfeledtséggel
 • Tűzd vagy ragaszd össze az oldalakat
 • Tépd ki a lapot és csinálj belőle golflabdát
 • Írj visszafelé
 • Írj vagy rajzolj bal kézzel

Első hallásra tényleg úgy tűnik, a rombolás, az esztelen pusztítás a cél. A feladatok miatt nagyon sok felnőtt egyből elítélte a könyvet. Hülyeség, felesleges ámítás, ilyet ők is tudnak készíteni. Erőszakossá válik a gyerek.

A gyerekek viszont oda vannak érte. A suliban mindenki erről beszél, egymásnak mutogatják, szünetben közösen foglalkoznak vele.

Miért jó? Mi lehet az előnye?

Kreativitást fejleszt, hiszen legyen akár milyen butának tűnő is a feladat, arra ösztökél, legyél minél egyedibb, alkoss úgy, ahogy azt elképzeled, ahogy a kedved van. A rongálásra utaló feladatokat másként is meg lehet oldani. Unokahúgom példájából kiindulva, ő lerajzolta, lefestette az adott műveletet. Amikor pedig tépni kellett, eszébe jutott, más könyvvel ezt biztosan nem tenné meg. A fent már említett közös munka révén közösséget is kovácsol. Együtt dolgoznak, játszanak az osztálytársak.

Számomra pedig a legszimpatikusabb momentuma az egésznek, beviszi a gyerekeket, fiatalokat a könyvesboltokba. A Nyírd ki ezt a naplót nélkül lehet nem jutottak volna el a könyvek közé. De ha már ott vannak, körülnéznek, ismerkednek a könyvek világával. Nem lesz számukra idegen közeg. Sőt, ha befejezték az alkotást, visszatérhetnek a boltokba megnézni, van –e hasonló könyv. Legyen az végül színező vagy bármilyen kreatív könyv.

Több mint egy könyv

Pár hete jelent meg a kanadai szerző újabb könyve itthon. A tematika és a koncepció lényegében ugyanaz. De szerintem a Több mint egy könyv sokkal izgalmasabb. A feladatok közt találtam olyat, ami inkább elgondolkodtató. Nem az a lényege hogy alkoss valamit, hanem az, legyél őszinte, gondolkodj pozitívan, légy egy kicsit álmodozó. Mire gondolok?

 • Írd le mi történt veled a nap során
 • Gondolatkert – Ültesd el az ötleteidet
 • Időgép – Gondolj ki egy helyszínt és időpontot ahova szeretnél visszatérni. Írj le mindent amire emlékszel. Érzések, hangok, szagok, környezet
 • Menekülőtáska igen kicsi, kevés dolgot pakolhatsz bele. Te milyen fontos tárgyakat vinnél magaddal?
 • Írd le az álmodat
 • Van egy saját iskolás, mit tanítanál benne?

A fiatalok változnak

Úgy gondolom szükség van ilyen kiadványokra. Nem kell semmilyen bélyeget ragasztani rá. A gyerekek szeretik? Foglalkoznak vele? Leköti a figyelmüket? Akkor csinálják. Addig sem a számítógépet, mobiltelefont nyomkodják. Nem ettől lesznek agresszívak, nem fognak ez miatt vadállat módjára törni-zúzni.

Az idő halad, a mai fiatal generációnak sokkal másabbak az igényeik, más impulzusok érik őket. Számunkra idegen lehet, de el kell fogadni. Mindig is lesznek formabontó újdonságok, a mi gyerekkorunkban is voltak olyan dolgok amiket az akkori felnőttek ferde szemmel néztek. Engedjük a gyerekek fantáziáját szabadon. Ha kell alkossunk velük együtt. Nem csak vidám perceket, de kreatív órákat is szerezhetünk.

“Nyírd ki ezt a naplót – Van létjogosultsága egy ilyen kiadványnak?” bejegyzéshez 1 hozzászólás

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.