Lehet, hogy ő is bűnös? Fiona Barton: Az özvegy

A 21.Század Kiadó jelentette meg a 2015-ös év sikerkönyvét. A Lány a vonaton az eltelt egy év alatt nem vesztett népszerűségéből. Mai napig megtalálható a nagyobb könyveshálózatok sikerlistáján. Eszembe jutott, vajon a kiadó tud -e olyat mutatni, ami legalább ennyire keresett lesz?

A hetekben jelent meg a kiadó legújabb könyve, Az özvegy.

A híradásokban, újságokban sokszor találkozunk gyerekeket ért szexuális visszaéléssel, esetleg eltűnéssel. Vannak, akik évek múltán kerülnek elő, vannak, akiket sose találnak meg. Ezek az esetek szomorúak és megdöbbentőek, hiszen akár itt, nálunk a szomszédban is megeshet. Nem biztos, hogy minden úgy van, ahogy az látszik. A sikeres, boldognak tűnő felszín alatt gyakran a félelem, elnyomás és mázsás nehézségű titkok lapulnak.

Az özvegy

A főszereplők egy szimpatikusnak tűnő házaspár. A férfi jól menő bankvezető, a feleség fodrászként dolgozik. Kívülről az életük harmonikus, meghitt. Ám egyik pillanatról a másikra minden megváltozik. A férfit elbocsájtják, sofőrként kell új életet kezdenie. Sokat van távol a feleségétől. Ha otthon van, gyakran órákra bezárkózik a dolgozószobába a számítógépével. Egyre több a titok a férj körül. A feleség pedig csak némán figyel. Aztán robban a bomba. A rendőrség bekopog otthonukba, súlyos vádakkal illetve a férjet. Egy mindenre elszánt nyomozó és egy törtető újságíró együttesen igyekeznek kideríteni az igazságot. A férj meghal. A kérdés, a feleség továbbra is hallgatni fog?

Aprólékosan

Megvallom, nekem sokkal jobba tetszett Az özvegy, mint a Lány a vonaton. Sokkal jobban lekötött, sokkal jobban megmozgatta a fantáziámat. Nem az a kifejezetten eseménydús, pörgős regény. (Sokan emiatt unalmasnak is fogják tartani.) A váltakozó időszakban játszódó, több szereplő szemszögéből feltárt történet aprólékosan, lépésről lépésre vezeti az olvasót. Olvastam és figyeltem. Együtt nyomoztam velük. Vajon mit nem vettem észre? Próbáltam összerakni a kirakós darabjait. Elméleteket gyártottam, bizonyítékokat gyűjtöttem.

A kérdőjelek pedig egyre csak sokasodtak az özvegy kapcsán. Lehet, hogy ő is bűnös? Vagy szimplán egy gonosz, domináns férfi áldozata lenne? Egyik pillanatban sajnáltam, a másikban azt kívántam bűnhődjön. Nagyon szélsőséges érzelmeket hozott ki belőlem. Nem tudtam volna kifejezetten egy oldalra állni.

Pont ez miatt is letehetetlen könyv. Hatást vált ki és elgondolkodtat. Az özvegy karaktere remekül kidolgozott, az író nagyon jó érzékkel, finoman ábrázolja a nő gondolatait, érzéseit. Sokszor nem mondja ki, de érzékelteti, tudjuk, mi zajlik le a nő fejében. Szerintem jól sikerült első könyves debütálás a szerzőnek. Korrekt pszichológiai thriller. Inkább azoknak ajánlom, akik szeretnek elemezni, szeretik a lassabb léptékű történeteket.  Nem kifejezetten az izgalmakat, hanem az okokat, a dolgok hátterét keresik.

Fiona Barton: Az özvegy – 21. Század Kiadó, 2016

“Lehet, hogy ő is bűnös? Fiona Barton: Az özvegy” bejegyzéshez 1 hozzászólás

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.