Rakka-naplók – Szökés az Iszlám Államból

Az emberi sorsok nagyon különbözőek. Egyszer jön egy csapás, megváltozik minden. A korábbi idillikus élet képe pillantok alatt szertefoszlik. Vagy harcolunk ellene, vagy beletörődünk. De vajon melyikkel járunk a legjobban? Mit tehetünk a félelem ellen? Egy napjainkat nagyon is érintő témáról olvastam.

Rakka-naplók – Szökés az Iszlám Államból

Amikor az Iszlám Állam elfoglalta a szíriai Rakkát, a várost a pokol legmélyebb bugyrává változtatta. Betiltotta a tévézést, az internetet, tilos volt elhagyni a várost, a nadrág nem megfelelő hosszáért pedig azóta is súlyos büntetés jár. A mobiltelefon használata megbocsáthatatlan bűn… Ha valaki kapcsolatba lép egy nyugati újságíróval, a büntetése: halál.

A Rakka-naplók a BBC Radio rövid sorozataként kezdődött. Mike Thomson, a rádió munkatársa az arab BBC segítségével rátalált egy fiatalemberre, aki – egy kis ellenálló csapat tagjaként – életét kockáztatva hajlandó volt elmondani, mi történik körülötte. A Naplók megírása után a szöveg kódolva érkezett egy harmadik országba, mielőtt lefordították. A naplóíró apja meghalt, anyja súlyosan megsebesült egy légitámadásban; őt magát pedig negyven korbácsütésre büntették, mert nem bírta végignézni, ahogy egy asszonyt halálra köveznek. Szamer így írja: “úgy tűnik, nem elég, hogy nem beszélhetünk a külvilággal, már nem is láthatjuk.”

Átélve, végignézve, ahogy a gyűlölettel telt fanatikusok lemészárolják a rokonait, barátait, Szamer egyre biztosabb abban, hogy el kell mondania a világnak, mi történik szeretett városával.
Szamer (álnéven ír) 24 éves. Rakkából való szökése óta egy Szíria északi részén felállított menekülttáborban él

Megjelenés

A könyv kivitele nagyon tetszetős, egyedi. Már maga a boritó is felkelti a figyelmet. Belelapozva az illusztrációk, az oldalak színessége megint csak kellemes érzést vált ki. Igaz, a sötétebb oldalakon a sötét betűk kihívást okoztak. A megjelenéshez kapcsolnám a videókat, amelyek nagyon hatásosak. Engem bizony kirázott a hideg.

Na de a lényeg, milyen érzés volt olvasni? Mit adott, milyen gondolatokat ébresztett?

Az Iszlám Állam kapcsán rengeteg könyv került már a kezem közé. Mindegyik erős hangvételűre sikeredett. Azt éreztem az olvasás során, inkább az a céljuk, hogy megrémisszenek, félelemet keltsenek bennem.

Szamer naplója sokkal barátságosabb, személyes hangvételű. Nem akar befolyásolni, kioktatni, és nem az a célja, most megmutassa magát. Sokkal inkább arra próbál rávilágítani, ami általában kimarad a híradásokból. Családi, baráti kapcsolatok a rettegés árnyakéban. Milyen ott lenni, jelen lenni a sűrűjében. Átélni a mindennapi rettegést, félelmet. Elég akár egy nézés, vége mindennek. Van egy felszín, van egy tv-ből ismert kép.  S van maga az ember a sorok mögött.

„Kitartunk a reményünk mellett, hogy a végén a jó győzedelmeskedik. A történelem majd megmutatja az eljövendő generációnak, hogy mi volta helyes és mi volt a helytelen. Reméljük, a világ tanul ebből, és meggátolja, ha legközelebb újra megtörténhetne. Ahogy egyik ősi mondásunk tartja: „A jó magból jó fa lesz.” „

Nem tudom mikor fog elérkezni az idő, amikor olyan irányba változik a világ, hogy békésen megférünk egymás mellett. Hogy nem lesznek olyanok, hogy mindenféle dogma vagy hit mögé bújva kegyetlenkednek és ölnek.

21.Század Kiadó, 2017