Skandináv borzongás – Három kihagyhatatlan krimi

A skandináv krimi már hosszú idők óta az egyik legnépszerűbb műfajok közé tehető a skandináv országokban. Itthon egy kicsit várni kellett, hogy igazán elérhetőek legyenek a szerzők, ismert legyen maga a stílus. Az igazi áttörés az Animus Kiadónak volt köszönhető, mikor 2008 végén elindította Skandináv krimi elnevezésű sorozatát. Mind a mai napig ők az éllovasai, az ö könyveik számítanak mérvadónak.

Az eltelt évek alatt rengeteg szerzőt hoztak el a magyar olvasóknak. A teljesség igénye nélkül:  Jussi Adler-Olsen, Jo Nesbø, Camilla Läckberg, Arnaldur Indriðason, Håkan Nesser. Az igazi durranás azonban, amivel a kiadó megalapozta erős rajongói, olvasói táborát az Stieg Larsson, Tetovált lány trilógiája volt.

Ezután egyénként nagyon sok kiadó igyekezett a műfaj népszerűségét meglovagolni, de jelentősebb megjelenést nem sikerült senkinek elérnie.

Mi jellemző a könyvekre?

Sötét, rideg és végtelenül rémisztő atmoszféra. Bűnügyi történeteket leginkább a rendőrség szemszögéből olvashatjuk. Erős a társadalmi ábrázolás, kritika. A bűnesetek, bűntények morális és erkölcsi dilemmához vezetik az olvasót.  A nyelvezete egyszerű, reális és lényegre törő.

A következő három könyvet érdemes elolvasni a műfaj iránt érdeklődőknek.

Jussi Adler-Olsen: Szelfik

Carl Morck és kis csapata egy régi gyilkossági ügyben nyomoz, de váratlanul kiderül, hogy esetük összefüggésben lehet egy nemrégiben elkövetett emberöléssel. Nehezíti a dolgukat, hogy Rose a múltja rémképeivel viaskodva teljesen összeroppan. Carl, Assad és Gordon minden követ megmozgat, hogy segítsen neki talpra állni. Közben egy ámokfutó szedi áldozatait Koppenhága útjain, és egyre több fiatal nő esik áldozatul cserbenhagyásos gázolásnak, egy diszkó kirablása pedig lövöldözésbe torkollik. Az sem kizárt, hogy minden mindennel összefügg. Na de hogyan? Sikerül a Q-ügyosztálynak minden szálat felgöngyölítenie? És tudnak segíteni Rosénak, mielőtt végképp elborul az elméje?

David Lagercrantz: Mint az árnyék

Lisbeth Salander büntetését tölti a Flodberga női börtönben, és mindent elkövet, hogy kimaradjon a foglyok közötti konfliktusokból. Ám a bajok így is megtalálják. Védelmébe vesz egy fiatal bangladesi nőt, és emiatt egyenesen a börtönt uraló maffia fejével, Benitóval kerül összetűzésbe. Közben meglátogatja őt Holger Palmgren, akinek sikerült olyan dokumentumokhoz hozzájutnia, amelyek más megvilágításba helyezik a hatósági túlkapásokat, amelyeket Lisbethnek gyerekkorában kellett elszenvednie. A lány megkéri Mikael Blomkvistot, hogy járjon utána a dolognak. A nyomok egy bizonyos Leo Mannheimerhez vezetnek, aki egy tőzsdeügynökség társtulajdonosa. De hogyan függhet össze egy jómódú pénzügyi szakember múltja Lisbethével? És mit tehet a lány az egyre agresszívebb Benitóval és bandájával szemben?

Jo Nesbo: Hóember

Harry Hole, az oslói rendőrség különc főtisztje az ősz elején névtelen levelet kap, Hóember aláírással. Amint lehull az első hó, titokzatos eltűnések, bestiális gyilkosságok sora kezdődik a norvég fővárosban. Az áldozatok egytől-egyig családos nők, s az esetek riasztó hasonlóságot mutatnak évekkel ezelőtti eltűnési ügyekkel. A rendőrség sorozatgyilkosra gyanakszik, ugyanis az elkövető különös nyomot hagy maga után: egy-egy hóember őrzi a tetthelyeket.

A Hóembernek különlegessége, október 20-án a regény megelevenedik a mozivásznon. Az előzetes vélemények szerint erősre sikeredett. De persze mindannyian tudjuk, a könyv mindig sokkal jobb!