Alternatív életek – Blake Crouch: Sötét anyag

Az ajánlóban szereplő könyvet már nagyon vártam. Ám elkövettem egy hibát. Hatalmas igényeket támasztottam a szerző felé. Úgy álltam neki a könyvnek, ez hatalmas durranás lesz ismét. A Wayward trilógia az abszolút kedvencem volt a megjelenésének évében. Magasra került az a bizonyos mérce. Azt gondoltam, a Sötét anyag überelni fogja. De sajnos nem így történt. De rögtön hozzá is tenném, attól, hogy nem azt hozta, amit előre elgondoltam, még nem rossz. Csak kicsit más. Nem szeretem a könyveknek a rossz oldalát hangsúlyozni, mert mindenki mást lát benne. Itt, ami nekem nem tetszett, csupán annyi volt, nagyobb csavarra, fordulatra számítottam. Ezt szoktam meg a szerzőtől. Nem kaptam meg, de kaptam helyette mást.

sotetanyagFülszöveg

Elégedett vagy az életeddel? Ezek az utolsó szavak, amiket Jason Dessen hall, mielőtt az elrablója leüti. Mielőtt egy hordágyra szíjazva ébred, vegyvédelmi szkafandert viselő emberek között. Mielőtt egy olyan férfi, akivel soha nem találkozott, rámosolyog, és azt mondja neki: Úgy örülök, hogy újra látlak, barátom. Abban a világban, ahol felébredt, Jason élete teljesen más, mint korábban. A felesége nem a felesége. A fia meg sem született. Ő maga pedig nem csak egy átlagos egyetemi tanár, hanem ünnepelt zseni, aki egy forradalmi dolgot alkotott olyasmit, ami a lehetetlennel határos. Vajon melyik világ a valóság? És ha az emlékeiben élő otthona tényleg létezik, hogyan tudna visszajutni imádott családjához? A választ egy meglepő és hátborzongató utazás során kapja meg, miközben kénytelen szembenézni önmaga legsötétebb oldalával, és megküzdeni egy legyőzhetetlennek tűnő, rémisztő ellenféllel.

Mi lett volna ha…

Az alap történet, miszerint léteznek párhuzamos életek, melyek a meghozott döntéseink alapján születnek, igen elgondolkodtató. Tetszett. Mindenki belegondolt már abba, mi lett volna, ha akkor, ott éppen másként döntünk. Ahány döntés, annyi végkimenetel. Bizony néha jó lenne látni a többi verziót. Amúgy aki régen nézte a Sliders című sorozatot, az körülbelül tudja, mire számíthat.

Nem csak sci-fi kedvelőknek

A sci-fi vonal jelen van, de nem véltem annyira tudományosnak, erősnek. Kellően, érthetően van adagolva. Ez azért is előny, mert aki mondjuk eddig elkerülte a műfajt, ezt a könyvet az is elolvashatja.

Gondolkodj

Nagyon sok kérdést feltesz az életről. Van mélysége, mondanivalója. Döntések, kitartás, szeretet és bizalom lengi körül a történetet. Egy kicsit ez meglepő volt számomra, néha fura volt az események szemszögéből látni némi romantikát. Mindenesetre elérte a szerző azt, gondolkodjak, mérlegeljek. Elolvastam egy fejezetet és a könyvet letéve még hosszan az járt a fejemben. A helyzet, a szituáció olyan volt, amit elképzeltem, én vajon mit tettem volna. A főszereplő személye is kellően kidolgozott volt, lehetett vele azonosulni.

Olvasd el

Ebben a könyvben nem jellemzőek az üres járatok. Végigpörögnek az események, mi pedig sodródunk vele. A feszültség faktor ott kapcsol be, ahol kell. Ha szereted az elgondolkodtató, bizonyos határokat feszegető történeteket, ha szereted elképzelni milyen is lehetne a távoli jövő, ha izgalomra vágysz, akkor mindenképpen ajánlom olvasni. Ha olvastad a korábbi könyvét, akkor mindent tegyél félre, olvasd úgy, mintha most olvasnál először a szerzőtől.

Blake Crouch: Sötét anyag – Agave Könyvek, 2016