Szulejmán és a magyar udvarhölgy – R.Kelényi Angelika

Szulejmán és társai kapcsán az emberek két táborra szakadtak. Akik imádják a sorozatot, és akik ki nem állhatják. Megvallom, én inkább az utóbbi felé közelítettem. Nagyon untam, hogy mindig belefutottam az ódákba, melyek a sorozathoz szóltak. Mikor tele volt a facebook azzal, ma este új részt vetítenek stb.

A témában számtalan könyv jelent már meg. Persze ez érthető, hiszen ha valami jól megy, sikeres, azt meg kell lovagolni. Egy bizonyos olvasótábor nyilván el is kapkodja a könyveket. Mások pedig csak fogják a fejüket.

Én is fogtam a fejem, mikor kibontottam a csomagomat, benne R. Kelényi Angelika új könyve, a Szulejmán és a magyar udvarhölgy. Nagyon szép, különleges a tapintása a könyvnek. Igényes nagyon. De mégis úgy voltam vele, annyira nem érdekel, essünk túl rajta.

angelikaA történet

Szulejmán 1541. augusztus 29-én elfoglalja Buda várát. Ezen a napon nemcsak a magyar történelem, hanem egy fiatal lány élete is hatalmas fordulatot vesz, amikor uralkodói utasításra ő kíséri a gyermek János Zsigmond királyt a szultán táborába. A húszéves Illésházy Anna csak külsőleg tűnik egyszerű nemes lánynak, valójában egy különleges udvarhölgy, rendkívüli tudással és kemény feladattal, mellyel Izabella királyné és a király gyámja, a furfangos diplomáciai zseni, Fráter György bízta meg. Mindent megtesz, hogy maradéktalanul teljesítse a megbízatását, ezért kalandos úton beépül a szultán háremébe.  A bátor magyar lányt nap mint nap új feladatok elé állítja a sors, és döntenie kell, hogy a rá rótt kötelesség, vagy az igazság és a szerelme fontosabb-e számára.

Hogy is mondjam

Nagyon sok kérdés felmerült bennem az olvasás során. Ahogy értékelésből is több félét tudnék írni. Ajánlhatom, mint történelmi regény, kalandregény, vagy éppen romantikus történetként. A legfontosabb, amit kiemelnék, hogy felejtsük el előítéletünket a szulejmános-hürremes történetek kapcsán. Mert ez a regény elsődlegesen nem erről szól. Sokkal komolyabb, értékesebb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.

A szerzőben egy magabiztos, határozott írót ismertem meg. Maximálisan kihasználja adottságait, jól bánik a szavakkal, megtartja a határokat. A könyv lehetett volna egy középszerű, unalomig ismételt sablon történet, amit az erotikus-romantikus részek miatt annak is el tudnak adni, aki ritkán vesz a kezébe könyvet.

De ehelyett szerintem készült egy olyan mű, ami értéket, valós tartalmat képvisel. Ami kilóg a többi hasonló könyv közül. Ha a szerző ezt a vonalat továbbviszi, és továbbra is ilyen felépítettségű regényeket fog letenni az asztalra, ha nem áll be a trendet írók sorába, akkor hosszútávon találkozhatunk vele a könyvesboltok polcain. Ha sikerül a könyv igazi, irodalmi értéket közvetíteni, akkor egy erős, stabil háttérrel rendelkező olvasótábort lehet megfogni, kialakítani.

R.Kelényi Angelika: Szulejmán és a magyar udvarhölgy – Álomgyár Kiadó, 2016