TED Books – a motiváció kis könyvei

A HVG Könyvek gondozásában megjelent pszichológiai könyvek kedvencnek számítanak. Rendkívül érdekes, változatos témákat hoznak el az olvasóknak. Tavaly, az év végére, igazi csemegét jelentetett meg. TED Books sorozat címmel.

A TED egy nonprofit szervezet, melynek küldetése, hogy teret adjon a gondolatoknak. Rövid, de annál inspirálóbb előadások, bemutatók. Bármilyen történet, ami hatással lehet az emberek életére. Motiváció, útmutatás, vagy éppen megoldás valamilyen problémára.

B1290448Az első könyv A terrorista fia – Történet a választás szabadságról. Zak Ebrahim őszintén mesél arról, amikor az apja megölt egy ismert rabbit. Milyen élet következett ezután. Mit tehet egy gyerek akkor, ha gyűlöletben kell felnőnie. Ha csak azt hallja, hogy a gyilkosság tulajdonképpen nem is rossz. Ha arra próbálják nevelni, hogy a vallása okán bármit megtehet. Például embert is ölhet. A hányattatott sorsú fiatal azonban nem állt kötélnek. Igenis ellent mondott, és küzdött. Bebizonyította, hogy a szülői példa, az, amit otthonról hozunk, nem kell hogy egy az egyben végigkísérje életünket. Lehet másként is cselekedni. Minden valóban a választásról szól. Arról, hogy eldöntjük, nem úszunk az árral, hanem szembemegyünk vele. A könyv erőt adhat másoknak, hogy merjenek álmodni egy jobb élet reményében. Főleg akkor, ha nem akarják továbbvinni a múltat.

„Nem véletlen, hogy a gyilkos gyűlöletet tanítani kell – sőt erőnek erejével kell az emberekbe oltani. Ez az érzés ugyanis nem természetes jelenség, hanem hazugság. Hazugság, amelyet újra és újra elhitetnek azokkal, akiknek jóformán semmijük sincs, és akik nem ismerhetnek meg más világnézetet. Hazugság, amelyben apám is hitt, és amelyet velem is szeretett volna elhitetni. Az egész életem azzal telt, hogy próbáltam megérteni, miért lett apám terrorista, és nyomasztott a tudat, hogy a terrorizmus nekem már a véremben van. Engem a fanatizmus bűvöletében neveltek, mégis az erőszakmentesség mellett döntöttem.”

B1290478A következő kötet Pico Iyer: A nyugalom művészete – Kalandozások egy helyben. Vajon milyen lenne csak úgy eltűnni a világ végére, minden zavaró tényezők kizárni? Csak a csend és mi. Nem is tűnik rossz ötletnek. Elvonulni, és pár napig csak magunkra figyelni, átadni magunkat a gondolatoknak. Elfelejteni mindent. Nem engedni a rohanó világ befolyásának. Aztán idővel visszatérni, felfrissülve. A könyv azt tanácsolja, ha tehetjük, igenis néha álljunk meg. Nyugodjunk meg. Előnyünkre válhat.

„A zavaró körülmények korában nincs nagyobb luxus, mint a koncentrált figyelem. Az állandó mozgás korában nincs fontosabb, mint a csendes üldögélés.”

A két vékony kis kötet pár óra ráfordítással elolvasható, utána pedig a ted.com oldalon megnézhetjük a hozzákapcsolódó előadásokat. Egy komplett útmutatást kapunk. Nem egy sima segítőkéz, hanem rögtön körül is ölel minket. Tanulhatunk, tapasztalhatunk és lépéseket tehetünk afelé, hogy valami elkezdődjön. Egy jó irányú változás.

HVG Könyvek, 2014