Timothy Snyder: A zsarnokságról – Húsz lecke a huszadik századból

Nehéz olyan ajánlót írni, amiben a napjaink valósága elkeserítő közegben szerepel. Amikor minden mondatról érezzük, annak valós súlya és mondanivalója van. Nehéz nem káromkodni, hogy ezt mások miért nem látják, miért nem cselekszünk. Timothy Snyder könyve, A zsarnokságról a fenti érzéseket hozta elő bennem. Ahogy a borítón is szerepel, ökölcsapás az egész. 

Timothy Snyder: A zsarnokságról – Húsz lecke a huszadik századból

A huszadik században európai demokratikus rendszerek sora roppant össze és vált fasiszta, náci, illetve kommunista diktatúrává. Ezeket olyan párt vagy vezér irányította, aki azt állította, a népét képviseli, a népe hangján szól, megvédi a népét a világméretű külső fenyegetésekkel szemben, és aki a tények rovására a mítoszokat részesítette előnyben. Európa huszadik századi történelme megmutatja nekünk, hogy társadalmak összeroppanhatnak, demokráciák összeomolhatnak, az etikai tartás megtörhet, és hogy egyszerű emberek hirtelen korábban elképzelhetetlen helyzetben találhatják magukat. A jelenben ráismerhetünk a múltra, és ebből a ráismerésből tanulságokat vonhatunk le. Mi ma semmivel nem vagyunk bölcsebbek azoknál a huszadik századi európaiaknál, akik saját szemükkel látták, a demokráciájuk hogyan engedi át a helyét a totalitarizmusnak. Nekünk az az előnyünk, hogy az ő tapasztalataikból tanulva állhatunk ellent, amikor úgy tűnik, a mi rendszerünket éri ilyen fenyegetés. Most érkezett el erre a megfelelő pillanat.

Minden áldott nap

A bevezetés alapján azt gondoltam ez a könyv az amerikai, a nemzetközi zsarnokságról fog szólni. De ahogy haladtam előre és olvastam a leckéket, rá kellett jönnöm ez kicsit túlmutat azon, mint amit gondoltam. Erőteljes párhuzamokat látok napjainkkal, hazánkbeli eseményekkel. Nem akarok politizálni, sose szoktam és ezután sem tervezem. Ugyanakkor nem vagyok sem süket, sem vak. Látom, mi zajlik körülöttünk. Olvasok újságot, követem a híreket. Egy-egy esemény engem is elszomorít, hogy ilyen létezhet, megtörténhet. De a leckék sajnos megmutatják a valóságot. Átéljük. Napjaink részévé válik/vált.

Húsz lecke a huszadik századból

Nézzük pontosan melyik az a húsz lecke, ami által a szerző összefoglalja napjainkra jellemző hatásokat. A könyvben a fenti leckék természetesen ki vannak fejtve, részletesek, példákkal bemutatva.

 1. Ne engedelmeskedj előre
 2. Védd meg az intézményeket
 3. Óvakodj a pártállamtól
 4. Vállalj felelősséget a világ arcáért
 5. Tartsd szem előtt a szakmai etikát
 6. Óvakodj a katonai jellegű csoportoktól
 7. Légy résen, ha fegyvert kell viselned
 8. Állj ki amellett, akinek szüksége van rá
 9. Szeresd a nyelved
 10. Higgy a valóságban
 11. Járj utána
 12. Nézz a másik szemébe, és beszélgess vele
 13. A valóságban politizálj
 14. Őrizd a magánéleted
 15. Támogasd a jó ügyeket
 16. Tanulj külföldi sorstársaidtól
 17. Ügyelj a veszélyes szavakra
 18. Maradj higgadt, amikor az elképzelhetetlen megtörténik
 19. Szeresd a hazád
 20. Légy bátor, amennyire csak tudsz

Nehéz célzottan ajánlani a könyvet. Főleg azon olvasóknak ajánlom, akik a történelmi dokumentumregényeket kedvelik, szeretnek utána olvasni a napjainkat érintő politikai, társadalmi életnek.  Az idősebb korosztálynak egyfajta visszaemlékezés, nosztalgia. A fiatalabbak pedig megérthetnek bizonyos lépéseket, helyzeteket.

21.Század Kiadó, 2017