Túlélés minden körülmények között

A jó idő beköszöntével elkezdtem tervezni, tavasszal-nyáron milyen helyeket szeretnék meglátogatni. Hova érdemes elmenni kirándulni. Nagyon sok erdős, már-már kalandosnak tűnő helyett kiszemeltem. Ahogy néztem az úticélokat, eszembe jutott néhány régi, gyerekkori National Geographic epizód.

Leginkább az a rész maradt meg bennem ami a túlélésről szólt. Arról, mi történik az emberrel, mit tud tenni ha esetleg eltéved a rengetegben. Tudom, legalábbis bízom benne,  velem nem nagyon fog előfordulni még csak hasonló sem. De azért biztosra megyek és utána olvasok bizonyos szituációknak. Természetesen hova máshova fordulhatnék, mint a könyvekhez. Kettő olyan könyvet találtam ami a leginkább segítségemre lehet. Mind a kettő a 21. Század Kiadó gondozásában jelent meg.

Clint Emerson: 100 halálos technika – a túléléshez

Clint Emerson, az amerikai tengerészgyalogosok különleges egységének, a SEAL-nek tisztje volt. Könyvében megmutatja, hogyan szabadulnak meg az ügynökök, ahogy ő nevezi, az „Erőszakos Nomádok”, a legveszélyesebb helyzetekből. A technikák egy része valóban halálos, de Emerson kizárólag önvédelemről beszél. Talán ennek köszönheti világsikerét, milliós példányszámát, vezető pozícióit a legnagyobb sikerlistákon, több országban is.

Mit találunk a könyvben?

–       Hogyan legyünk észrevétlenek

–       Megfigyelési technikák

–       Nyomeltüntetés

–       Önvédelmi technikák

A könyv eléggé speciális. Nem éppen a kirándulós verzió. Sokkal inkább katonánknak, rendőröknek vagy fiatal, vagány kamaszoknak tudnám elképzelni. A leírt eseményeket nem hiszem hogy a valóságban alkalmazni fogom. Ellenben egy munkahelyi csapatépítő tréning keretén belül izgalmas lehet mindenki részéről.IMG 8856

John „Lofty” Wiseman: SAS túlélési kézikönyv

John „Lofty” Wiseman 26 évet szolgált a brit Különleges Légi Szolgálatnál, az SAS-nél. Az SAS Túlélési kézikönyv a világ egyik leghíresebb harci elitalakulatánál alkalmazott kiképzési technikán alapul.

Mit találunk a könyvben?

–       Milyen alapcsomagunk legyen túrázás során?

–       Hogyan viselkedjünk különböző éghajlatoknak, időjárásnak megfelelően?

–       Növény, állatismertető, olvassunk a nyomokból

–       Elsősegély, mit tegyünk sérülések esetén

–       Táborozás, csapda építés

–       Tájékozódás, megfigyelés

–       Önvédelem

Hasznosnak és ideálisnak tartom ezt a kis könyveket, még akkor is, hogyha nem vagyunk az a nagy kirándulós, extrém sportot űző emberek. Hiszen egy általános ismeret bővítésére, „tapasztalatszerzésre” szintén kiváló olvasmány lehet. Nemtől függetlenül ajánlom bárkinek. Bármilyen korosztály részére. Továbbá kamaszoknak, gyerekeknek közös olvasás esetén is lebilincselő lehet.