Fejős Éva: Újra veled, Sydneyben

Krimi, korrupció, strómanok. Három szóval tudnám összefoglalni Fejős Éva legújabb regényét. Az Úton hozzád után, ismét egy történet, nem csak a női olvasóknak.

3489664 5Újra veled, Sydneyben

Kóródi Szonját, az egyik kereskedelmi tévécsatorna kommunikációs szakemberét fejvadászcég közvetíti egy új, de nagyra törő környezetvédelmi céghez. A munka nehezebb, ám izgalmasabb, a fizetés jobb, a kilátások mesések… vagy mégsem? Szonja szép lassan rájön, hogy elődje és egy másik kollégája titokzatos körülmények vesztette életét, és a szálak munkahelyére, a GreenDay óbudai bázisára, illetve onnan még messzebbre vezetnek… Míg Szonja az informatikus párja segítségével magánnyomozásba kezd, egy másik lány, a családi ok miatt kollégiumban élő, tizenötéves Tina egy rosszul végződő buliban vesz részt. Másnap már nem megy vissza az intézetbe, hanem beköltözik egy elhagyatott hétvégi házba. Ám amikor megtudja, hogy egyetlen barátnője egy új dizájnerdrog áldozatává vált, bosszút esküszik, és a díler nyomába ered, nem sejtve, hogy maga is egykönnyen áldozattá válhat. Szonja és Tina útja eleinte nem keresztezi egymást, azonban mindketten elszántan küzdenek az igazukért.

Már ismerjük

Az évek alatt elolvasott regények után, Éva stílusa nem igazán tartogat meglepetést számomra. Leginkább a több szálon futó történetek, több szereplő szemszögéből megírt cselekmény jellemző rá. Más-más úton indulunk, de a végső cél, a végállomás ugyanaz. Természetesen az elején ez fura lehet az olvasó számára. Nehéz követni az eseményeket. Anno én is majdnem abbahagytam, mert nem volt türelmem kibogozni, mi merre, hogyan.  De ahogy haladunk a történetben, úgy áll össze a kép, és fonódik össze a sok-sok szál. Ez azért is jó egyrészről, mert olyan, mintha több kisebb történetünk lenne. Illetve azáltal, hogy a szereplők úgymond külön-külön életet is élnek, előfordulhat, egy későbbi regényben már főszereplőként találkozhatunk velük.

“Maradjak néma és meneküljek el, vagy tehetek valamit?A bátorság egyenlő a hülyeséggel?”

Erősebb hangvétel

Az Újra veled, Sydneyben című regényében az írónő ismételten az erősebb krimi vonalat képviseli. A története nagyon valóságos, hiszen egyaránt szól korrupcióról, prostitúcióról, mi minden folyik a bulvárban, és arról, hogy az emberi kapcsolatok milyen fontosak. Tetszett a pörgés, hogy nem volt túlságosan elnyújtva. (Bár hozzáteszem, néha talán gyorsabb is volt a kelleténél.) Nyilvánvaló, nem én vagyok a fő célcsoportja Éva könyveinek, de az utóbbi időben megjelent krimisebb regények kiszélesítették a korábbi olvasóközönséget. Azt gondolom, minden író életében kell egy idő után némi változás, kell egyfajta megújulás. Ezt az erősebb vonalat jó iránynak tartom, de még bőven van benne lehetőség. Szerintem lehet keményebb, lehet egy kicsit pszihosabb is.

Végezetül

Személy szerint szeretem azokat a könyveket, amelyek pár órára, vagy egy napra teljesen kikapcsolnak. Tényleg az a céljuk hogy szórakoztassanak és elengedjünk minden hétköznapi, monoton dolgot. Nem akar több lenni, csak szórakoztatni akar. Ezt a regényt azoknak ajánlom, akik szeretik a valóságos, magyar vonatkozású történeteket.

Fejős Éva: Úton hozzád, Erawan Kiadó, 2016