Könyvesforgatag – 88. Ünnepi Könyvhét

Az idei könyvhét több szempontból is más volt mint eddig. Pénteki napon voltam, amikor nem volt kifejezetten tömeg. Persze így is előfordult hogy araszolni kellett. De 2017-ben igazi hömpölygő emberáradatot nem láttam. Hozzáteszem, még két erős nap hátra van. Nem tudtam eldönteni a hétköznap miatt voltak kevesen, vagy esetleg más oka volt. A kínálatot felmérve azt érzem, tapasztalom, idén nincsenek azok a kiugró nagy megjelenések. Tavaly rettentő sok erős cím jelent meg. Gondolok itt Eszterházy Péter, Závada Pál, Bán Mór, Fábián Janka új kötetére. Ezzel persze nem akarom azt mondani ne lenne idén sok érdekes és jó könyv. Csak egyszerűen nem találtam a húzóneveket. Nyilván most az Alexandra kapcsán kialakult bizonytalanság is közrejátszott, a kiadók óvatosabbak a megjelenő könyvek tekintetében.

A kiadói standok szépek, rendezettek voltak. Mindenhol jobbnál jobb akciókat találtam. Egy-két helytől eltekintve mindenhol nagyon felkészültek, segítőkészek voltak. Idén tapasztaltam először egy standnál közönyt a vásárlók felé. Ez őszintén szólva meglepett. De aztán tovább álltam, nem is néztem meg a kínálatot. Ellenben máshol rengeteg olyan könyvet találtam, ami viszonylag távol áll tőlem, de ott abban a pillanatban és hangulatban ezekből is kedvem lett volna bevásárolni.

Vörösmarty tér

A mostani könyvhét még egy szempontból különleges volt. Egy barátomnak én mutattam meg az egészet. Miről szól a könyvhét, milyen kiadók vannak, mi a szokás ilyenkor. Beszélgettünk szerzőkről, további programokról, akciókról. Melyek azok a kiadók, akiket mindenképpen érdemes felkeresni.

Ha pedig a kiadókat említettem, akkor szeretnék kiemelni párat. Főleg azokat, akiktől jó pár olvasmányt, újdonságot sikerült beszereznem.

Elsőként az Animus Kiadó standját látogattam meg. A kiadó leginkább a Harry Potter és a skandináv krimik kapcsán ismert. Utóbbi könyvekből megtelt a kiadó pultja. Mivel lemaradásom volt a krimi ezen stílusát illetően, – nem olvastam még egyet se – két nagynevű szerzőtől is választottam egy-egy regényt. Jo Nesbo régebbi, Hóember című és Jussi Adler-Olsen legújabb Szelfik című kötetét hoztam el magammal.

Ezt követően a 21.Század Kiadót látogattam meg. Jó pár könyvüket olvastam már, sose okoztak csalódást. Itt is két könyvet emelnék ki. Egyik sem egy könnyű olvasmány, de nagyon aktuális témával foglalkoznak. Biztos vagyok benne meghatározó, maradandó élményt fognak hagyni bennem. Rakka-naplók, Szőkés az Iszlám Államból és Timothy Snyder: A zsarnokságról. Biztosan sokat hallunk még róluk.

Sok időt töltöttem a HVG Könyvek között is. Ha üzleti, marketing, pszichológiai témában keresek könyvet mindig az ő kínálatukat nézem meg először. Választottam két könyvet L. Stipkovits Erikától. A vele készült interjúk után mindenképpen érdekelt a meglátása párkapcsolati témakörben, ezért a Közelebb egymáshoz és a Harmóniában egymással kötete került a táskámba. Felkeltette az érdeklődésemet Lizanka története is. Továbbá jó pár gyermek ismeretterjesztő, gasztronómiai könyvet is választottam.

Végül, de nem utolsósorban a Móra Könyvkiadótól választottam két Janikovszky Éva kötetet (Lemez két oldala, Ájlávjú) illetve Tamási Árontól a Legényfa kivirágzik-ot. Az utóbbi egyszerűen szerelem első látásra. A Bűvös puskához hasonlóan szintén Herbszt László illusztrációit tartalmazza. Meseszép kötet.

A fenti kiemelteken túl még jó pár könyvvel tértem haza. A következő hetekben, hónapokban szépen sorba veszem őket, s igyekszem lehetőségeimhez mérten ajánlani őket.

A könyvhetet pedig továbbra is csak ajánlani tudom minden olvasónak, könyvmolynak. Izgalmas programok, remek hangulat, jó társaság.