A megkerülhetetlen, Kurt Vonnegut

Korábban már írtam a Márai regények újjászületéséről. Miként változott meg a kötetek kinézete, az első megjelenések óta. Ezúttal is egy igen népszerű írót válasz­tottam, akinek könyvei az elmúlt évben új köntöst kaptak. Kedves olvasó, ismerkedj meg Kurt Vonneguttal.

vgutKurt Vonnegut Indianapolisban született 1922. november 11-én. Amerikai regényíró és esszéista. Pályája kezdetétől 1975-ig Kurt Vonnegut Jr. néven írt. A 20. század második felén átívelő írói munkássága a kortársi amerikai irodalom és ellenkultúra egyik legnagyobb és legnépszerűbb alakjává, kultikus figurájává avatta. Munkásságának terjedelme szerint a kevéssé termékeny írók közé tartozott: tizennégy regény, háromkötetnyi elbeszélés, pár esszé- és visszaemlékezés-kötet fűződik nevéhez. Világnézete, bölcs tár­sadalomkritikája, kritikus, de ugyanakkor a kíméletlenségig őszinte egyénisége, szarkasztikus humora, valamint sajátos hangulat- és világteremtő képzelete tette igazán naggyá. Legismertebb és világszerte legtöbb kiadást megért regényei a Macskabölcső, Az ötös számú vágóhíd és a Bajnokok reg­gelije. Magyarul valamennyi regénye, két-két önéletrajza, elbeszélés- és esszékötete is megjelent. Több regényét saját maga illusztrálta hanyag vonalvezetésű, egyéni rajzaival. (forrás: wikipedia)

Könyvei itthon 1972 óta jelennek meg. Eddig több kiadást is megéltek. Maecenas kiadó jelentette meg talán a legtöb­bet. De emellett foglalkozott vele az Európa, Móra, és a Totem Kiadó is. Előfordult az is, egy-egy könyv korábban más címen is kiadásra került. Ilyen például az Utópia – Gépzongora.

2013-ban végül a Helikon Kiadó kezdte el az életművet kiadni új, egységes megjelenéssel. Letisztult, fekete szín, pár rajzzal kiegészítve. Az új könyvek az eredeti regények megjelenésének sorrendjét követik.

vonne

Kedvcsináló gondolatok

„Az érettség keserű kiábrándulás, amelyre nincs orvosság, hacsak a nevetés nem képes bármit orvosolni.” (Macskabölcső)

„Isten, adj nekem derűt és a nyugalmat, hogy tudomásul vegyem mindazt, amin úgysem változtathatok, bátorságot, hogy változtassak azon, aminek megváltoztatására képes vagyok, és bölcsességet, hogy mindig megmondhassam, mi a különbség a kettő között.” (Az ötös számú vágóhíd)

„És ne hagyják abba az olvasást. Jó érzés kézbe venni egy könyvet. Érezni a súlyát. A lapok kedvesen vonakodnak, mikor érzékeny ujjbegyükkel fordítanának egyet. Agyunk tekintélyes részének az a dolga, hogy eldöntse, jó-e vagy rossz nekünk az, amit a kezünk megérint. Nem kell lángelmének lenni ahhoz, hogy tudatában legyünk: a könyv jó számunkra.” (Mi szép, ha nem ez?)

„– Mi lehet a modern társadalomban a regény szerepe? – kérdezte a műsorvezető. 
– Hogy színfoltokat fessen a szobák hófehér falára – állította az egyik irodalmár.” (Az ötös számú vágóhíd)

„A betűk böngészésénél nincs a földön alaposabb és hatékonyabb meditáció. Messze felülmúlja a hegytetőn gubbasztó hindu bármely álmát. Miért? Mert az írástudó az emberi történelem legbölcsebb és legérdekesebb elméivel együtt gondolkodik. Ezért az írástudó, még ha csupán közepes tehetségű koponya is, angyalok gondolataival szárnyal. Ugyan, mi volna szentebb, mint ez?” (Mi szép, ha nem ez?)

Könyveiről bővebben a kiadó weboldalán olvashattok, ide kattintva! 

“A megkerülhetetlen, Kurt Vonnegut” bejegyzéshez 1 hozzászólás

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.