John Green, David Levithan: Will & Will

John Green itthon az egyik legnépszerűbb ifjúsági regényíró. Könyveinek bérelt helye van a sikerlistákon. Talán elmondhatom, minden fiatal olvasott már tőle, vagy látta a könyvéből készült filmet, a Csillagainkban a hibát. A Maxim Kiadónál most megjelent egy újabb könyve, amit David Levithannal közösen írt.  

B1342891A történet

Will Grayson okos, ám némileg különc a maga módján. Igyekszik távolságot tartani mindenkitől. Ha teheti, nem beszél, nem kérdez. Két szabálya van, a fogd be, és szard le.  A másik fiú, szintén Will Grayson, depresszióban szenved, magányos. Egyetlen társa, barátja van, akivel egy internetes chat oldalon szokott beszélgetni. Egy véletlen folyamán a két ember összetalálkozik Chicago egyik legfurább környékén. Az életük bizonyos szinten összefonódik, teljesen megváltozik. Vajon a két fiúban mi a közös? Meg tudják változtatni az életüket?

Első benyomás

Az első oldalak olvasása során úgy voltam vele, ez lehet nem az én könyvem lesz. Nem találtuk meg a közös hangot. Az is eszembe jutott, lehetséges, hogy már túlkoros vagyok hozzá? Vagy csak fáradt voltam? Nem sikerült felvennem a ritmust, a nyelvezetet. Nem tudtam mire gondoljak. Kellett pár fejezet, mire elértem arra a pontra, érdekelt, mi is fog kisülni az egészből.

Ha úgy nézzük

Ha azt nézzük, a regény lehetne egy vattacukros, musical töltetű, amerikai ifjúsági sztori. Egy olyan, amit már millió alkalommal láttunk a filmvásznon. Teljesen más az itthoni és a kinti iskolarendszer, a fiatalok élete. Szinte összehasonlíthatatlan. Ott már majdnem felnőttként, saját autóval járnak, pedig mindössze 16-17 évesek. Hamis személyivel mennek bulizni. Érettebbek és sokkal tapasztaltabbak.

Barátság, elfogadás, őrlődés

A regény alapvetően szerintem nem magára a történetre összpontosít. Sokkal inkább a mondanivalója az, ami miatt fiatalok kedvence lehet. A barátság regénye. Ki mennyire ismeri a másikat, mennyire van képben a másik érzéseivel, gondolataival. Mennyire vannak egymás mellett. Mennyire fogadják el egymást? Ez a téma kimondottan erős vonal a történetben. Az egyik fiú melegsége sok kérdést felvet. Vajon tényleg ennyire könnyen lehet venni mindent? Néha már-már túlzás volt a szerzők fantáziája, és bizony nekem is felment a szemöldököm.

Összességében

Végül is, nem volt rossz. Leginkább a fiatal lányoknak (16-20 évesek) tudom legjobban elképzelni. Ők az abszolút célcsoportja a kötetnek. Persze, ha valaki kíváncsi, akkor nem beszélem le. Hiszen érdekes lehet az amerikai, sulis történetek kedvelőinek, nyitott szülőknek. Glee rajongóknak pedig biztos tetszeni fog.

John Green, David Levithan: Will & Will – Maxim Kiadó, 2015