A világ legszebb mosolya

Pár napja olvastam a Minden dolgok könyvét, ami a Kolibri Kiadó Magasfeszültség! elnevezésű sorozatának első köteteinek egyike. Nem gondoltam volna, hogy ilyen rövid időn belül újabb kötetet fogok olvasni a sorozatból. Ahogy azt sem gondoltam volna, hogy ennyire hatással lesz rám.

2673165 5A világ legszebb mosolya elsőre a borítójával varázsolt el. Kellemes, szép, és megfoghatatlan érzés kerített a hatalmába. Elmélkedésre ösztönzött. A fülszöveg sem volt rossz, annak ellenére, sok mindent nem árult el a könyvről. Egy fiatal fiú a főszereplő, Henrik. A férfivá válás előtt áll. Miközben egy másik fiatal, Simon, szépen lassan elsorvad. Első szerelem, és halál. A kettő egyszerre találkozik egy ember életében.

Elkezdtem olvasni a könyvet, és nagyon hamar, körülbelül 15 oldal után nyomást éreztem legbelül. A sorok előrevetítettek valamit, amit nem akartam átélni. Nem akartam olvasni róla. Egy éve bizonyos szinten átéltem egy hasonló szituációt. És most tessék. Olvashatok róla. A gombóc pedig csak erősödött a torkomban. Nem, nem, nem. Tiltakoztam volna, földhöz vágtam volna könyvet. Ez kegyetlenség. Ilyenről miért kell írni? Miért kell a gyerekeknek ilyet olvasni?

Aztán rájöttem, mert ez az élet. Nem válogat mikor a legkegyetlenebb, legfájdalmasabb szituációkat osztogatja. Nem lehet a gyerekek fejét a homokba dugni. Furán hangozhat, de nekik is meg kell tudni bizonyos korban, az élet olykor nem igazságos. Megtanulják, megismerik, és talán felkészültebbek lesznek az akadályokkal. Talán jobban kihasználják az idejüket, jobban elgondolkodnak tetteiken. Mert erről kell szólnia az életnek. Nem bújhatunk el és retteghetünk. A rossz oldal mellett ott van a jó is. Mint például a regényben a szerelem érzése.

Lehet valaki egyszerre boldog, és mérhetetlenül szomorú? Ez a fő kérdése a történetnek. A kettőség, mely egyszerre nyomaszt, félelmet ébreszt, ugyanakkor felemel kedvességével, odafigyelésével. Nagyon könnyű olvasmány, nem könnyű tartalommal. Bevallom, nekem a könnyem kicsordult. Emlékezetes könyv marad, az biztos.

– Különös – szólaltam meg.
– Micsoda? – nézett rám Kjersti.
– Hogy az ember milyen boldog és boldogtalan tud lenni egy időben – válaszoltam.

A Magasfeszültség! sorozatról

Olyan irodalmi alkotásokra kerülnek rá a speciális, kolibris Magasfeszültség emblémák, melyek kényes témákat járnak körül, izgalmas, újszerű nyelven íródtak, vagy épp nézőpontjuk tér el a megszokottól. Ezek a könyvek úgy hatnak, akár a valóságbeli magasfeszültség, melyet a transzformátorok – jelen esetben az olvasmányélmények – kisebb feszültséggé alakítanak. Feldolgozzák, de legalábbis továbbgondolásra ösztönözik az adott problémát.

A Magasfeszültség embléma azt is jelenti, hogy az adott történetről érdemes, fontos, sőt kell is beszélgetni. A téma arra hivatott, hogy közösségek (például családok, iskolai osztályok, drámaszakkörök stb.) vitatkozzanak róla, továbbgondolják az olvasottakat, hiszen azok mély erkölcsi kérdéseket, összeesküvés-elméleteket, intrikákat, politikai folyamatokat és megannyi más dilemmát vetnek fel.

A Magasfeszültség emblémával ellátott könyvek nyitott, befogadó olvasóknak szólnak, olyanoknak, akik engedik, hogy húsukba vágjon az irodalom.

Brynjulf Jung Tjonn: A világ legszebb mosolya – Kolibri Kiadó, 2015