Utazás a népmesék világába! Három kötet, amit érdemes elolvasni!

Nagyon sokat beszélgetek szülőkkel, hogy mit érdemes olvasni a gyereknek akár önállóan, vagy úgy, hogy felolvassák neki. Rengeteg jobbnál jobb könyv van a piacon, nem könnyű a választás. Viszont van egy olyan műfaj, ami kihagyhatatlan darab. Ilyen könyvek a népmeséket tartalmazó kötetek. Több szempontból is fontosnak tartom őket. Sajátságos szemlélet, különleges, egyedi történetek, melyekkel tanulhatnak és a benne található tanulságok által fejlődhetnek is. De nemcsak a magyar népmeséket érdemes elolvasni, hanem más országok, tájak, népcsoportok története is érdekes olvasmány lehet. Én a következő három könyvet mindenképpen ajánlom olvasásra.

Mi az népmese?

A népmese a szóbeli költészet legnagyobb műfajcsoportjainak egyike, évszázadok során létrejött és alakult történet, aminek mondanivalója valami általános, örök érvényű igazság. A népmesék számos szállal kapcsolódnak az őket alkotó társadalomhoz, az adott világképhez, hiedelemvilághoz.

Mese a lótuszvirágról – Indiai mesék

A könyv dél-indiai meséi nem ismeretlenek a magyar olvasók számára, Schäferné Földvári Ilona válogatása és fordítása pár évtizede alapműnek számít az indiai kultúra szerelmeseinek körében. Az új kiadás Makhult Gabriella illusztrációival kelti életre az egzotikus mesekincs színpompás világát. Móra Könyvkiadó, 2016

Ennél a könyvnél egy picit elbizonytalanodtam. Vajon mennyit értenek meg belőle a gyerekek? Pár történet túl misztikus, ezoterikus. El kellett gondolkodnom azon, pontosan mit szeretett volna mondani. Végül arra jutottam, ez a könyv családi olvasmány. A szülők együtt a gyerekkel lapozzák, olvassák. Érdemes leülni és beszélgetni róla. Keleti kultúra rajongó felnőtteknek hatásos ajándék lehet.

A bűvös puska – Népmesék romákról

Ez a meseválogatás épen olyan sokszínű, mint maga a cigány kultúra: eredetmonda, vámpírtörténet, tréfás mese és fordulatokban gazdag, egzotikus népmese egyaránt található benne. A történetek hősei többnyire nagy szegénységben élő romák, akik kalandjaik során a legkülönfélébb alakokkal találkoznak: keménykötésű sárkánnyal, szaunában melegedő ördöggel, kacér pávalánnyal, vámpírasszonnyal, huncut pappal vagy éppen a Halál komával. Móra Könyvkiadó, 2015

Ha 2015-ben kezembe került volna ez a könyv, akkor minden bizonnyal az év könyvének választottam volna több szempontból is. Maga a kivitel nagyon igényes. Herbszt László grafikus illusztráció  elképesztőek. Tényleg nagyon gyönyörű a könyv, jó érzés végig simítani a borítóján. (Az illusztrációk kapcsán egy interjút olvashattok Herbszt Lászlóval, ahol rengeteg képet láthattok a kötetből. Itt elérhetitek.) Év könyve lehetett volna a tartalom miatt is. Szórakoztató, érdekes és fontos. Fontos, mert egy hozzánk viszonylag közelálló népcsoport életébe, monda, mesevilágába nyerhetünk bepillantást. Hogyan gondolkodhatnak, mit képzelnek. 

Székely népmesék

A kötetbe a székely népköltés legavatottabb ismerője, Kriza János által gyűjtött népmesékből válogattunk. A generációk óta ismert és szeretett klasszikus mesék a székely nép egyszerű, tömör nyelvezetével, élvezetes stílusban, az élő mesemondás hagyományait követve vezetik végig az olvasót a fordulatos, sokszor megható, szép es tanulságos történeteken. Ventus Libro Kiadó, 2015

Ez a könyv már nem hatott rám újdonságként. Pár történet ismerős volt. De attól függetlenül tetszett. Ez a kötet jó belépő lehet a mesék világába. Könnyed, egyszerű és szórakoztató.