A pszichológia nagykönyve – Minden, amit tudni érdemes

Ha végigfutom a pszichológiai könyvek felhozatalát, azt kell tapasztalnom, nagyon kevés a mindent átfogó, részletes könyv. Főleg az olyan, ami az átlagolvasó számára is érdekes, érthető lehet. Léteznek különböző enciklopédiák, lexikonok, viszont ezek már annyira tudományosak és szárazak, nem biztos, hogy ideális lehet, ha mondjuk ajándékba szeretnénk adni vagy mi magunk ismerkednénk meg a pszichológia hátterével. A HVG könyvek kiadó idén ezt a választékot bővítette A pszichológia nagy könyvével

3077755 5A külsőre is megnyerő borító rengeteg hasznos információt ad a bizonytalan vásárló számára. Különböző emblémák, szövegrészletek teszik figyelemfelkeltővé a kötetet. A tartalomjegyzék alapján pedig már észrevehetjük, hogy tényleg mindent tartalmaz a könyv, amit tudni szeretnénk. 

A pszichológia születése, környezeti reakciók, tudattalan viselkedés, vagy szociális világ. Továbbá olvashatunk a fejlődéslélektanról, személyiségtípusokról, intelligenciáról. Minden téma több apróbb részletre osztható, egy-egy neves szakember elméleteivel, meglátásaival ismertetve pedig kerek egésszé válik. 

Számomra legjobban ez tetszett a könyvben, hogy különböző ismert vagy esetleg kevésbé ismert szakembereken keresztül ismerjük meg a pszichológiát és a hozzátartozó fogalmakat. A másik dolog, ami miatt kiemelném a könyvet és kifejezetten jó dolog, az a színes felépítés, az illusztrációk. Ezekkel a  grafikonokkal pont elkerüljük azt, hogy egy tömény adathalmazt kapjunk, vagy úgy tekintsünk az olvasottakra. Minden téma/oldal lényegre törő de mégis hasznos, érthető, és egyben roppant izgalmas is. 

Szóval ezt a könyvet bátran tudom ajánlani azoknak, akik érdeklődnék a pszichológia iránt. Vagy esetleg barátjuknak, rokonuknak szeretnék ajándékba adni. Ideális választás lehet. Sőt azt mondom, néha jó lenneha minden családban ott lenne egy ilyen könyv, hogyha kérdésünk merül fel választ kaphassunk belőle. Nem kell félni tőle, olvasni kell, akár többször is. 

HVG Könyvek, 2016