Itália ízei

Megismerni egy másik kultúrát nem könnyű feladat. Főleg, ha az ember nem tud elutazni az adott helyszínre, országba. Szerencsére ezért vannak nekünk a könyvek. Ezúttal az olasz életérzést sikerült jobban megismernem, hála a HVG Könyvek újdonságának. Itália ízei. 

Mimi Thorisson Itália ízei – Receptek, titkok és történetek 

„A főzés már magában is varázslat, az olasz ételek elkészítése pedig egyenesen alkímia” – vallja a szerző, Mimi Thorisson. Piemonttól Umbriáig, Lombardiától Abruzzóig bejárja az olasz régiókat, és 100 olyan egyszerűen elkészíthető receptet mutat be, amelyek mindegyike hagyományos, időtlen és sikkes, azaz tökéletesen olasz. 

 A fotókon is látható ételek mesések – szó szerint is, hiszen Olaszországban minden ételnek története van, amelyeknek mi is részesei lehetünk a leírásoknak és a lenyűgözően szép képeknek köszönhetően. 

Ha bemegyünk egy könyvesboltba, a kötet nagy valószínűséggel a szakácskönyvek között fog lapulni. Ezzel nincs is semmi baj, hiszen részben ez a könyv fő erőssége. Tipikus olasz ételreceptek egyike könnyebb, másik már igazi kihívás a hozzám hasonló, kevésbé rutinos szakácsoknak. Másodsorban viszont a szerző által olyan történetek részesei lehetünk, ami megismerteti az olasz kultúrát, az emberek mentalitását, szokásait. Megvallom, engem ezek a részek fogtak meg leginkább, emiatt élveztem jobban az együtt töltött időt. 

Nyilván ehhez az is hozzájárult, hogy gyönyörű képekkel illusztrált, illetve a szerző megnyerő közvetlensége is képes egyfajta személyes kapcsolatot tud teremteni az olvasó és közte.  

A karácsonyi ajándék szezon slágere lehet az Itália ízei. Nem csupán a gasztronómia iránt érdeklődőknek, hanem az olasz életérzés rajongóinak is.  

A kötet itt rendelhető.