Colm Tóibín: Mária testamentuma

Megismerni egy új szerzőt mindig izgalmas. Főleg akkor, ha az illető nem csak hazájában, de világszerte is elismert író. A következőkben egy ír szerző hazai debütálásáról írtam.

A szerző

Colm Tóibín 1955-ben született Írországban. Többnyire novellákat ír. Témájukat tekintve előszeretettel ír az anya-fia kapcsolatokról, ír identitásról, kivándorlásról, arról, milyen külföldön élni. Számos irodalmi díjjal rendelkezik. Nem tekint magára mesemondóként, meg íróként. Úgy véli, egy novella befejezése olyan, mint letenni a gyereket aludni. Nem lehet csak úgy hirtelen, gyorsban végezni. Az írási folyamat sem egyszerű nála. Többnyire egy régi kemény széket használ, ami kényelmetlen, és egy idő után már fájdalmas az ülés is. A füzete jobb oldalán ír kizárólag, a bal oldalt a javításokra, újraírásra használja. Itthon a Mária testamentuma az első könyv, ami a szerzőtől megjelent.

IMG 1551Mária testamentuma

Ismerd meg Máriát. Az anyát, akitől elvették a fiát, és elveszejtették. Az asszonyt, aki száműzötten él, aki után olyanok leselkednek, akik szentként őriznék fia emlékét. De ő másképp emlékszik. Miközben a legendák falat emelnek, ő a fejébe veszi, hogy elmondja a világnak az igazságot, amelyhez görcsösen ragaszkodik. Ismerd meg Máriát, aki fölkavaró, bátor monológjában nem szégyelli megmutatni esendő emberségét.

A külső

Nem mehetek el szó nélkül a könyv borítója mellett. Egyszerű, félelmetes és sokatmondó. Az a tekintet és töviskoszorú nagyon beférkőzött a tudatomba. Biztos vagyok benne, ha maradtak volna az eredeti, külföldi borítónál, egy pillanatnál többet nem szántam volna a könyvre. Így viszont nagyon kifejező lett. (A borító egy színházi előadás plakátja alapján készült.)

Egyszerűen hatásos

Mária kapcsán sok féle ábrázolással találkozhattunk már. Ami közös volt bennük, mindegyike próbálta egy kicsit háttérbe szorítani az anyát, a nőt. A szerző most ennek az ellentétjét teszi. Szabadon engedi Máriát. Az érzéseit, a gondolatait. Elbeszélése, meséje nélkülöz mindenféle haragot, indulatot, mégis az egyszerűsége is olyan hatással van az emberre, mintha itt mellettünk ülne. Átérezzük minden sorát. Hiszen nem csupán mint híres eseményre tekinthetünk vissza, hanem egy anya lelkébe pillantunk be, aki szemtanúja fia elvesztésének. Érdekes volt a történteket egy másfajta szemszögből tekinteni. Számvetés, elfogadás, bűntudat és gyász. Ez nem vallási regény, nem provokáció. Érzések, érzelmek regénye.

Colm Tóibín stílusa nekem megtetszett. Olvasmányos, egyszerű és könnyed. Mégis tud ebben a közegben feszültséget teremteni, játszani az olvasó érzéseivel. Szerintem a történet rövidsége is sokat számított. Pont annyi van benne, amennyi kell. Kíváncsian várom a következő könyvet a szerzőtől, ami a Brooklyn lesz. Sajnos sokat kell még várni, hiszen várhatóan szeptemberben fog megjelenni. Viszont a könyvből készült filmet, aminek a forgatókönyvét Nick Hornby készítette, már játsszák a hazai mozik.

„– Megváltja? – kérdeztem, és fölemeltem a hangomat. – Kit vált meg?
– Azokat, akik előtte jártak, és azokat, akik most élnek, és azokat, akik még meg sem születtek – felelte.
– Megváltja őket a haláltól? – kérdeztem.
– Megváltja őket az örök életre – mondta. – A világon mindenki megismeri az örök életet.
– Persze, az örök életet! – visszhangoztam. – Persze, a világon mindenki! – néztem kettejükre, félig leeresztett szemhéjukra, elkomoruló arcukra. – Emiatt volt az egész?”

Colm Tóibín: Mária testamentuma, Park Könyvkiadó, 2015

“Colm Tóibín: Mária testamentuma” bejegyzéshez 1 hozzászólás

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.