Merüljünk el egy különleges világba Kordos Szabolcs segítségével

A különböző riportkönyvek és dokumentumregények az elmúlt évek során az egyik legnépszerűbb könyvek közé emelkedtek. A műfaj főbb jellemzője, hogy betekintést enged egy, az olvasó számára eddig ismeretlen vagy elzárt világba. Legyen szó titkos történelemről, tudományról vagy hétköznapi életünk egy-egy mozzanatáról. Merüljünk el egy különleges világba Kordos Szabolcs segítségével.

Az ember alapvetően kíváncsi természet így sok esetben ezek a kötetek a népszerűségi, és az eladási listák élbolyában találhatóak. Itthon a műfaj egyik legkiemelkedőbb, talán legismertebb szerzője minden bizonnyal Kordos Szabolcs. 

Első könyve, a Luxushotel, Hungary 2012-ben jelent meg. Emlékszem, mindenki erről beszélt. Az író hónapokat töltött ötcsillagos szállodaipar szorgos hangyáival és csúcsragadozóival, hogy megtudja, mi zajlik valójában a forgóajtón túl. Előbb-utóbb megnyíltak az informátorok: meséltek a sztárok vad partijairól, eltusolt politikai botrányokról, a lobbiban hallgatódzó kémekről, a bogaras vendégekről, és a saját szennyesük kiteregetéséről sem feledkeztek meg.  

Következő könyve egy megosztó témát dolgozott fel. Taxisvilág, Hungary. Mindenkinek van saját élménye, mindenki hallott már megdöbbentő dolgokat, mi minden történhet egy taxi hátsóülésén. A szerző a taxisok és sofőrök zárt világába enged bepillantást. Hallgassátok meg az éjszaka hangjait, üljetek be a hátsó ülésre a maffiózók, az életüket elsíró háziasszonyok, dolgozó lányok, piacozó kínaiak, partira igyekvő sztárok mellé. Tanulságos és érdekes világ.  

Harmadik könyve a Turista from Hungary megmutatja miként nyaralunk. Leleményesség, bátorság, vagy kicsinyesség? Mennyire vagyunk jó útitársak, milyen lehetetlen szokásaink vannak. Szó lesz még hajnali nyugágyfoglalóktól, a botcsinálta bazártolvajokon át, a notórius műtárgytapogatókig. Hány ezer kilométert utazik egy téliszalámis szendvics? Hogyan jutunk be mi leleményes magyarok a WC-n keresztül a híres párizsi múzeumba? Hogyan rabolunk, fosztogatunk, csenünk, kölcsönzünk turistaként külföldön? Ijesztő tükör számunkra. A kötet először 2013-ban jelent meg meg, majd most 2020-ban a frissített változata.

Gyakran jártok étterembe? Kellően odafigyeltek mindenre? Legyen szó az étel minőségéről, italokról? Az Eszem-iszom, Hungary lerántja a leplet, bevezet a pult mögé, a konyhai lengőajtón túlra, de megmutatja azt is, hogyan viselkednek a hazai és nemzetközi sztárok vendégszerepben, és mit teszünk mi, egyszerű földi halandók, amikor egy üveg bor társaságában kieresztjük a gőzt. Miután megismerjük a vendéglátósok trükkjeit, másként fogunk körbenézni ha italt, ételt rendelünk.  

Ötödik kötettel a levegőbe emelkedtünk. Airport, Hungary című könyvében elárulják titkaikat a magánrepülőgépeken dolgozó magyar légiutas-kísérők, valamint megszólalnak a diszkont- és a hagyományos légitársaságok sokat látott alkalmazottai. Szeretnétek tudni, miért éri meg 20 millió forintot költeni egyetlen repülőútra, ha mindössze négy percet tölt a helyszínen az ember? Kíváncsiak vagytok rá, hogyan reagált a magyar legénység egy máig titokban tartott gépeltérítési kísérletre? Megismernétek, milyen körülmények között élnek a pilóták és a légiutas-kísérők a Közel-Keleten? Mi az igazság a Mile High Clubról? Készenálltok az utazásra? A kötete 2016 után most, 2020-ban is megjelent, bővítve a pandémiás időszakkal.

Hogy mulat a magyar elit? A Hungary by night a hazai gazdagok és hatalmasok éjszakai útjait követi a budai magánpartiktól a VIP-termeken át egészen a belvárosi szállodai lakosztályokig. Hogyan élnek valójában a magyar elit tagjai, hol szórakoznak, és mire költik a pénzüket? Milyen titkos, zártkörű klubok üzemelnek a város szívében? Mi történik a pesti éjszaka bugyraiban, ahol a pénz egyáltalán nem számít? 

Hét évvel a hatalmas sikerű Luxushotel, Hungary után elérkezett az idő a folytatásra. A Luxushotel, Hungary 2. riportkötetben Kordos Szabolcs bemutatja, mi történik a legelegánsabb hotelek falai között Budapesten, a vidéki kastélyszállók báltermeiben és a wellness központok fülledt szaunáiban. Hát lehet ki fogunk akadni, mennyire más világot él az elit.  

Végére maradt a szerző utolsó könyve, a Restaurant, Hungary. Az elmúlt években és napjainkban valóságos gasztroforradalom zajlik Magyarországon, egyre több a Michelin-csillag a hazai konyhaművészet egén. Úgy tűnik, a vendéglősök nemes harcot vívnak a vendégért és a jó minősítésekért a TripAdvisor-on, fegyverük a minőség. A felszín alatt azonban egy különleges világ rejtőzik, tele fényűzéssel és szemfényvesztéssel, szenvedéllyel és pénzéhséggel, titkokkal és sztorikkal. Rengeteget tanultam a kötetből, ha belépek egy étteremben mindent másként szemlélek.

A szerző köteteinek leírását ide kattintva olvashatjátok el. 21.Század Kiadó

Egy gondolat a “Merüljünk el egy különleges világba Kordos Szabolcs segítségével

A hozzászólások lezárva.