Ajándék neked, ajándék neki! – gasztronómia

Elérkezett az év utolsó két hónapja. Tavaly ilyenkor már tömegek voltak a bevásárlóközpontokban, és mindenki lázasan készült a karácsonyra. Idén minden rettenetesen bizonytalan. A plázák helyett online rendelnek, nézelődnek az emberek. Sokan félnek hazamenni családjukhoz az ünnepekre. A vírust lehet nem is kaptuk el, mégis megmérgezte a hétköznapok nyugodtságát. Személy szerint a nyomasztó bizonytalanság ellen a könyvekhez nyúlok és olvasok. Vagy főzök, sütök. Amihez általában szakácskönyvet is segítségül hívok. Ehhez ajánlok most könyveket a közelgő ünnepekre. Ajándék neked, ajándék neki! – gasztronómia.

Pár bejegyzésben már meséltem a konyhai kalandjaimról. Az eltelt egy-két évben folyamatosan igyekeztem fejleszteni magamat. Ez mondjuk mai napig is tart. Havonta böngészem a szakácskönyv kínálatot, kutatom az izgalmas és egyszerű könyveket. Nem könnyű, mert napjainkban a gasztronómia nagyon erős változáson megy keresztül, előtérbe kerülnek a különleges konyhai eljárások, ételek. Az alábbi kiadványok számomra még azon a kereten belül vannak melyek érthetőek, és a hozzám hasonló kezdők is örömmel forgathatják. 

Tavaly az abszolút kedvenc könyvem Gáspár Bea műve, a Bea konyhája volt. Az egyszerű és házias receptek könnyen elkészíthetők, így pedig sikerélményünk lehet a konyhában. Ez pedig csak tovább motiválhat minket. A most megjelent második kötet folytatja a korábbi stílust. Egyszerű, házias és népszerű ételeket tartalmaz. Átlapozva nem találtam benne olyat, ami kifoghatna rajtam. Így kezdőknek abszolút ajánlom. BOOOK Kiadó 

Ha jól számolom, Bernáth Józsefnek már a negyedik könyve jelent meg idén. A Magyar bisztrókonyhában a legismertebb, legnépszerűbb házias ételek receptjeit olvashatjuk, érthető és könnyen követhető leírásokkal. Szintén úgy vélem, hogy a konyhában kevésbé jártas, amatőr szakácsoknak jó ajándék lehet. Amúgy a kötet felépítése, grafikája és képivilága nagyon menő, modern lett. Én beleszerettem. BOOOK Kiadó 

Vrábel Krisztinát már ajánlottam a blogon és az Instagramon is. 160 grammos szénhidrátdiéta – Kedvencek könnyebben című művében a korábbi köteteihez hasonlóan, egészséges és különleges recepteket gyűjtött össze. Szinte majdnem minden korábbi receptjét kipróbáltam, így nagyon örültem mikor ez a kötet is megjelent. A másik, szintén a Centrál Könyvek gondozásban megjelent kedvencem, Csonka Enikő – Varga Gergő, Gastrohobbi 2. Egyszerű, izgalmas és könnyen elkészíthető receptek, melyekhez segítségképpen videót is találhatunk! Bővebben a kiadó két könyvéről itt olvashattok.  

Pokorny Lia idén debütált szakácskönyvével a könyvpiacon. A Holnapra is marad a fenntarthatóság, pazarlás és környezetkímélő táplálkozásra hívja fel a figyelmet. Az ötlet nagyon tetszik, és remélem ezzel a kötettel hamarosan a tudatos táplálkozás pozitív irányba fog mozdulni. Én még csak ismerkedem a témával, de már pár oldal után azt éreztem, ez tartható, a változás pedig nem mindig ijesztő. 21.Század Kiadó 

Mivel tudom, hogy az olvasóim között számos rutinos és profi szakács is van, számukra is szeretnék két könyvet ajánlani. Mindkettő izgalmas választás lehet, mellette pedig igazi kihívássá válhat a főzés. 

Különböző nemzetiségek konyhája közül szerintem az egyik legnépszerűbb az olasz konyha. Gennaro Contaldo számomra ismeretlen volt, a könyve, a Pasta Perfetto!-tól pedig kicsit féltem. Amikor először kezembe fogtam, csak pislogtam a sok olasz kifejezéstől, aminek az lett a következménye, felületesen átfutottam a recepteket. Mikor másodszorra elmerültem benne, azt vettem észre, elkezdtem bejelölni a recepteket. Mégsem olyan bonyolultak az ételek, minden érthető, minden beszerezhető hozzá. Talán elmondhatom, hogy a hozzám hasonló amatőrök is megtalálhatják benne a maguk ízlésvilágát. HVG Könyvek

Végére külön kiemelnék egy könyvet, ami számomra felsőkategória. Olyan könyv, amiben a receptek minden bizonnyal kifognak rajtam. Bonyolultabb műveletek, különlegesebb, egyedi hozzávalók. Ezek után nyilván felmerül a kérdés, mit keres mégis a polcomon, miért ajánlom? Raj Ráchel személye miatt. A kötet szövegéből sugárzik a főzés szeretete, hogy milyen élmény elkészíteni valamit. Pár videót megnéztem a szerzővel kapcsolatban, ami szintén megerősített a gondolataimban. Életem a konyhában hagyományörző zsidó ételeket tartalmaz, némileg megújítva. Kihívásként élem meg a főzést ebben az esetben, és biztos lesz pár sikertelen próbálkozásom is. Azonban Ráchel gondolatai arra ösztönöznek, ne adjam fel, csináljam. Ennek a pozitív élménynek hatására tudom ajánlani a könyvet. BOOOK Kiadó 

Bővebb leírásokat a könyvekről a címekre kattintva találtok.  

2 gondolatokat “Ajándék neked, ajándék neki! – gasztronómia

A hozzászólások lezárva.