Az éltető rostok szerepe az egészségünkben

Elnézést kérek, de ismételten egy egészségről, táplálkozásról szóló könyvajánló következik. A jövőben a hasonló bejegyzések száma feltételezem, növekedni fog. Ennek okairól itt és itt írtam többek között. A könyv a táplálkozás, az emésztési egészség és a rostok fontossága köré épül. 

Laikusként és kezdőként előszeretettel veszek a kezembe olyan táplálkozással kapcsolatos könyveket, melyek egy-egy szegmensre összpontosítanak. Így került a kezembe az Éltető rostok is a Good Life Books Kiadótól.  

A könyvben Dr. Bulsiewicz részletesen elemzi a táplálkozás és az emésztés összefüggéseit. Kiemeli a rostok szerepét az emésztési rendszer egészségében és a szervezetünkben. Hangsúlyozza, hogy a megfelelő rostbevitel és a növényi alapú étrend hozzájárulhat az egészség javításához, a testsúlykontrollhoz és a hosszú távú jó közérzethez. A szerző részletesen bemutatja, hogyan befolyásolja a táplálkozás és az emésztés az immunrendszert, az anyagcserét, az agyműködést és az általános egészséget. Emellett konkrét tanácsokat és recepteket is nyújt a növényi alapú étrend kialakításához és fenntartásához. 

Viccesen hangzik, de azt kell mondanom nagyon emészthető kötet. Az olvasmányos, lényegre törő stílus segíti az olvasókat abban, hogy mélyebben megértsék a rostok és a növényi alapú táplálkozás fontosságát. 

Hajszolom magam, hogy mozogjak gyorsabban, tegyek meg többet és néha kihagyom az étkezést. Kezdjük azzal, hogy veszünk egy mély levegőt. Vannak dolgok az életben, melyek túl fontosak ahhoz, hogy hagyjuk, ez a versenyfutás tönkretegye őket. Egészségtelen gyorsan befalni az ételedet. Az emésztés folyamata a szádban kezdődik, ahol a rágással felaprítod a táplálékot, és a nyálban lévő amiláz elkezdi lebontani a keményítőket. Amikor túl gyorsan eszünk, nem engedjük meg a testünknek, hogy utolérjen minket abban, amit csinálunk, és ez vezet a túlevéshez. Nem úgy lettünk összerakva, hogy a táplálékunkat bezabáljuk, majd amilyen gyorsan csak lehet, túl legyünk rajta; úgy lettünk bekötve, hogy élvezzük az ételünket és megengedjük a testünknek, hogy jelezzen, amikor elég. 

Bár elsősorban az ételintoleranciában szenvedők részére ajánlóm a könyvet, azonban a vegán életmód felé kacsintgatók, valamint azon olvasók számára is hasznos lehet, akik pusztán jobban képbe szeretnének lenni az étkezés, emésztés, utóhatások hármassal. A témáról olvasva a kötet segít megérteni a szervezetünk működését, a jobb egészség érdekében, betegségek megelőzésében. Az ilyen jellegű tudással csakis nyerhetünk.  

A kötet ide kattintva rendelhető.